Annonce
Esbjerg

Ekstremt held: Detektorførers andet guldfund udstilles på Ribe-museum

Guldsmykket Gørding Slangen kan opleves på Museet Ribes Vikinger fra fredag 1. marts. Foto: Sydvestjyske Museer

Fredag 1. marts kan man på Museet Ribes Vikinger første gang opleve det enestående guldsmykke, Gørding Slangen, der netop er fundet på en mark ved Gørding. For detektorfører Jean Stokholm er det anden gang indenfor kort tid, at han gør unikke guldfund, som han trods mange timer i marken kalder for ekstremt heldigt.

Ribe: Det sker meget, meget sjældent, at detektorførere finder guld på danske marker, og så kan man selv regne ud, hvor stor sandsynligheden er for, at samme detektorfører gør to helt unikke guldfund fra to forskellige tidsperioder på to forskellige marker.

Men det er sket for detektorfører Jean Stokholm, der i februar fandt det sensationelle guldsmykke Gørding Slangen på en mark ved Gørding Kirke. For man skal ikke længere tilbage end til august 2018, hvor Jean Stokholm gjorde et lignende fund af en ekstremt sjælden, spansk guldmønt ikke langt fra det sted, hvor han fandt Gørding Slangen.

Jean Stokholm selv er ikke i tvivl om årsagen, selv om han har stor erfaring som detektorfører, og ugentligt bruger 25 timer på sin hobby ved siden af et fuldtidsarbejde.

- Det er ekstremt held. Jeg tror ikke, der er andre, der på denne måde har gjort to fund på samme måde, som det er sket for mig, siger Jean Stokholm, der i dag kun kan grine af den nytårshilsen, han sendte til overinspektør Morten Søvsø fra Sydvestjyske Museer, der både med guldmønten og Gørding Slangen har hjulpet Jean Stokholm med de sjældne fund.

- Jeg skrev til ham, at jeg i 2019 også nok skulle gøre mit for at sætte os på landkortet. Og det må man sige allerede er sket nu, siger Jean Stokholm.

Annonce

Reduceret entré

Idet Gørding Slangen bliver en del af udstillingen på Museet Ribes Vikinger, vil der i weekenderne 2. - 3. marts og 9. - 10. marts være reduceret entré på 50 kroner til Museet Ribes Vikinger.

Guldsmykket Gørding Slangen kan opleves på Museet Ribes Vikinger fra fredag 1. marts. Det blev fundet af detektorfører Jean Stokholm på en mark ved Gørding i februar. Foto: Sydvestjyske Museer

På udstilling

I august 2018 fandt Jean Stokholm en spansk guldmønt med både kristne og muslimske tegn, som Morten Søvsø ikke tøvede med at kalde en sensation, og samme mening har Morten Søvsø om Gørding Slangen, der er et halssmykke af det pureste guld.

Mønten stammer fra omkring år 1180 og smykket fra år 900. De blev fundet på to af hinanden uafhængige marker, og selv om Morten Søvsø ikke decideret bruger udtrykket ekstremt held om Jean Stokholms to fund, hvoraf Gørding Slangen blev fundet sammen med kæresten Doris, er det lidt derhen ad.

- Jean og Doris er både dygtige og hårdtarbejdende. Alligevel kræver det også en god portion held til at finde to så specielle guldfund inden for et så kort tidsrum. Især når man tænker på, at der ikke på forhånd var noget, som fortalte os, at Gørding var et specielt sted i vikingetid og middelalder, siger Morten Søvsø, der glæder sig til at vise offentligheden det seneste af Jean Stokholms fund frem på Museet Ribes Vikinger.

- Fredag den 1. marts åbner vi vores lille udstilling af guldslangen. Dyret bliver placeret i en montre i den faste udstilling, og der kommer også en planche med tekst og billeder, siger Morten Søvsø og forklarer, at der vil være mulighed for at se slangen frem til 29. september.

Detektorfører Jean Stokholm fra Gørding har to gange indenfor et halvt år gjort imponerende guldfund. Senest med guldsmykket Gørding Slangen, som fredag udstilles på Museet Ribes Vikinger. Arkivfoto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce