Annonce
Tønder

El-forbindelse: Her kræver Tønder omstridt kabel gravet ned

Sådan vil de nye elmaster komme til at se ud fra Idomlund i nord til Niebüll i syd i de områder, hvor de ikke graves ned. Arkivfoto
På minimum to strækninger, henholdsvis øst om Sølsted Mose og fra Store Emmerske til landegrænsen, kræver Tønder Kommune Energinets planlagte 400 kV-elforbindelse gravet ned i jorden.

TØNDER: Står det til Tønder Kommune kan Energinet godt finde de store spader og entreprenørmaskiner frem. Selskabets planlagte højspændingsledning skal nemlig minimum graves ned på to strækninger i den foreslåede linjeføring ned gennem Tønder Kommune.

De to strækninger er henholdsvis fra Løgumklostervej nord for Bredebro til Adelvadvej øst for Tyvse (delstrækning A), samt fra Emmerskevej nord for Store Emmerske til den dansk tyske grænse (delstrækning B).

- Begge strækninger har samme prioritet, og det er som udgangspunkt vores minimumskrav om jordkabellægning, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V).

Udspillet og anbefalingen om jordkabellægning, er formuleret i et svar til Energinet. Når netop disse to delstrækninger er udvalgt, skyldes det både hensyn til natur- og landskabsværdier (delstrækning A), samt hensyn til beboelse (delstrækning B), hvor landsbyer som f. eks. Sæd, Lydersholm samt Lille og Store Emmerske risikerer at kommer meget tæt på masterne.

Annonce
Det er Energinet, der skal trække stregerne.

Bo Jessen (V), formand for teknik- og miljøudvalget, Tønder Kommune

Dropper plan C

Mens Tønder altså spiller ud med en kabellægning af to delstrækninger, holder kommunen i øjeblikket igen med at komme med alternative forslag. De findes ellers, og er fra forvaltningen formuleret som "alternativ linjeføring C".

- Vi har valgt at tage dette forslag ud på nuværende tidspunkt. Der er ingen grund til at vi finder gode ideer til Energinet, siger Bo Jessen.

Den foreslåede alternative linjeføring går længere mod øst og dermed uden om blandt andet Øster Gasse og moseområderne omkring Sølsted. Linjeføring C vil ifølge oplægget overflødiggøre jordlægningen af delstrækning A, og imødegå en mulig komplikation med et fremskredent og stort anlagt projekt om produktion af medicinsk cannabis i Øster Gasse. Men plan C forbliver altså i hvert fald foreløbig i kommunens skuffe.

- Det er Energinet, der skal trække stregerne. Hvis de på et tidspunkt skulle vælge en anden linjeføring, skal vi nok kommentere på den, siger Bo Jessen.

Der foreligger ingen endelig tidsplan for, hvornår Energinet spiller ud med en endelig linjeføring af højspændingsledningen. Det forventes dog at ske i løbet af efteråret.

Sagen

Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master med en højde af omkring 35 meter.

Sidste efterår offentliggjorde Energinet en rapport, der konkluderer, at der maksimalt kan nedgraves i alt 26 km højspænding på den 170 km lange strækning. Den rapport er netop nu ved at blive trykprøvet af eksterne eksperter.

Kritikken tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.

Den 7. maj arrangerede seks borgmestre en besigtigelsestur i et af de områder, hvor masterne efter planen skal opføres. Kun få landspolitikere dukkede op. Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) sendte afbud dagen før, men lovede at komme til møde i "nærmeste fremtid".

Den 24. maj meddelte energiministeren, at han vil indkalde forligspartierne bag den nuværende beslutning om masteløsningen til nye forhandlinger for at afdække, hvilke andre muligheder, der er og økonomisk mulighed for.

I begyndelsen af juni meddelte folketingsmedlem Henning Hyllested (EL), at han vil kalde ministeren i samråd om sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce