Annonce
Debat

El-kablerne skal ned i havbunden

Arkivfoto

Læserbrev: Skal el-kablerne på master, eller skal de i jorden?

Det er et stort spørgsmål i medierne og blandt politikere og andre interessenter.

En rapport fra konsulentfirmaet Cowi viser, at omkostningerne ved de to løsninger nærmer sig hinanden. Faktisk kan nedgravning vise sig at blive billigere, og så kan der være al mulig grund til at vælge den løsning fremfor at have en masteføring ned gennem det vestlige Jylland.

Annonce

Men der er faktisk en tredje løsning for den såkaldte el-motorvej, som efter min mening bør med ind i overvejelserne. For mens masterne er en torn i øjnene, er de nedgravede kabler mistænkt for at skabe jordstrøm til stor gene for mennesker og dyr, der hvor kablerne skal ligge. Mange landmænd frygter jordstrøm, som er kendt for at spille en rolle i staldene.

At forskyde linjeføringen nogle kilometer ud til i havet og ned i selve havbunden kan vise sig at være den bedste løsning. Linjeføringen går i forvejen langs med kysten fra Holstebro-området og ned til Brunsbüttel vest for Hamborg.

Der er omkostningerne ved søkabler, men vi ved faktisk ikke, hvor meget det koster. For kabler i havbunden er der ikke regnet på. Men i forhold til de omkostninger, der påføres lokalbefolkningen i det vestlige Jylland ved de landbaserede linjeføringer, er meromkostningerne ved søkabler sandsynligvis til at overskue.


Der er omkostningerne ved søkabler, men vi ved faktisk ikke, hvor meget det koster. For kabler i havbunden er der ikke regnet på.

Fra læserbrevet


I LandboSyd er det holdningen, at der skal tages hensyn til landbruget, den store produktion og de, der bor på landet. Derfor er der al mulig grund til at regne på hav-løsningen. Der er al mulig grund til at tænke sig rigtig godt om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce