Annonce
Danmark

EL og SF vil også give penge fra rige til fattige kommuner

Regeringen vil give penge fra rige til fattige kommuner for at skabe mere lighed. EL og SF støtter forslaget.

Der skal gives flere penge fra de rige til de fattige kommuner og fra by til land for at udligne den ulighed, der er mellem de velstillede kommuner og de mere udfordrede kommuner i dag.

Sådan lyder regeringens overordnede målsætning med en ny udligningsreform, som statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften præsenterede dele af til flere medier.

Og den målsætning deler regeringens støttepartier Enhedslisten og SF.

- Regeringens målsætning ser fornuftig ud og matcher vores ønsker. En udligningsreform skal netop sørge for mere lighed i kommunerne.

- Der skal ikke være så stor forskel på de enkelte kommuner, og hvilken velfærd der er råd til. Derfor mener vi også, at der skal laves en omfordeling fra rige til fattige kommuner, siger Charlotte Broman Mølbæk, kommunalordfører i SF.

Også Enhedslisten er positiv over for regeringens målsætninger, men mener ikke, at fordelingen fra rig til fattig kommune løser det hele.

- Vi vil rigtig gerne være med til at skabe mere lighed blandt kommunerne ved at fordele pengene fra rige til fattige kommuner. Men vi har også den opfattelse, at der ikke er nogen kommuner, der har et for højt serviceniveau.

- Derfor er det ikke løsningen alene at fordele fra rige til fattige, men med de rette følgebeslutninger mener vi, at det er den rette beslutning, siger Jette Gottlieb, kommunalordfører i Enhedslisten.

Regeringen lægger op til, at det hovedsageligt vil være kommuner i hovedstadsområdet og i Østjylland, som kommer til at betale.

Til gengæld er det primært kommuner på Sjælland og Fyn og dele af Sønder-, Vest- og Nordjylland, som vil få mest ud af reformen.

Målet for regeringen er at få især Venstre med i en aftale over midten.

Både Venstre og De Radikale har afvist at kommentere linjerne i forslaget over for Ritzau, før det endelige udspil bliver præsenteret torsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce