Annonce
Esbjerg

EL: Sørgeligt hundeslagsmål om kommunale kroner

Sarah Nørris, byrådsmedlem for Enhedslisten, blander sig nu i udligningsslagsmålet mellem provinskommunerne på den ene side og hovedstadskommunerne på den anden. Hun mener ikke, der overhovedet bør være et slagsmål. Arkivfoto: Martin Ravn.

Enhedslisten Esbjerg vil tilgodese provinskommuner i nyt udligningsudspil. Men ikke på bekostning af hovedstaden - alle skal have flere penge, mener partiet.

Esbjerg Kommune: Enhedslisten Esbjerg melder sig nu i koret af de partier, der kræver en mere retfærdig fordeling af milliarderne mellem landets kommuner. Men hvor slaget hidtil har stået mellem hovedstadskommunerne og provinsen, kræver Enhedslisten flere penge generelt til landets kommuner.

Ifølge byrådsmedlem Sarah Nørris vil byrådsmedlemmer fra Enhedslisten landet over og partiets gruppe på Christiansborg i slutningen af næste uge præsentere et udspil til en bedre afbalanceret udligningsreform.

- Vi har netop holdt generalforsamling i Enhedslisten Esbjerg, og her er vi enige om, at Danmark bliver trukket mere skævt økonomisk, hvilket også har konsekvenser for den kommunale økonomi i Esbjerg. Men i modsætning til, hvad tilsyneladende alle andre mener, så er det ikke vores holdning, at det skal være en kamp mellem provinskommunerne og hovedstadskommunerne. Det er et sørgeligt hundeslagsmål, vi har været vidne til, hvor provinskommunerne og herunder Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) påstår, at hovedstadskommunerne har en bedre økonomi, og hvor hovedstadskommunerne omvendt heller ikke anerkender, at der er et problem i provinsen. Vi mener, at alle kommuner landet over er økonomisk pressede, og at alle skal have mere, siger Sarah Nørris.

Det er udligning i dag


  • Den såkaldte Landsudligning ligger i dag på 61 procent. Hvis en kommune har et strukturelt underskud - det vil sige, hvis udgiftsbehovet overstiger skatteindtægterne - så vil den i landsudligningen modtage et tilskud svarende til 61 procent af underskuddet.
  • Hovedstadsudligningen sikrer, at de 34 kommuner i hovedstadsområdet kan lægge 27 procent oven i de 61 procent ved et eventuelt underskud.
  • Hvis man afskaffer hovedstads-udligningen og erstatter den med ens vilkår for alle, vil det betyde 90 millioner kroner mere om året til Esbjerg Kommune i 2018-tal, oplyser Jesper Frost Rasmussen.
Annonce

Råd eller ikke råd

I de forløbne dage har Kommunernes Landsforening (KL) holdt topmøde, og netop KL må ind i kampen mere end nogensinde før og agere kamporganisation for kommunerne under ét, mener Enhedslisten.

- KL skal lægge pres på regeringen og sørge for bedre økonomiske rammer til medlemskommunerne. Og så skal alle ud af den gængse tankegang, at der ikke er råd, mener Sarah Nørris.

Hvor skal pengene så komme fra, når alle kommuner skal have en forøget statstilskud?

- Vi skal naturligvis ikke have de skattelettelser, som regeringen har besluttet - der er ikke råd til skattesænkninger, hvis velfærden skal sikres og Danmark skal gøres mindre skævt.

Men I peger selv på, at jeres endnu ikke offentliggjorte plan vil koste 10-15 milliarder kroner, og skattelettelserne, der er aftalt mellem DF og regeringen udgør kun fem mia. kr. ?

- Der er en række andre parametre, man kan skrue på. I Enhedslisten Esbjerg mener vi, at der er mere brug for ordentlige forhold for børn, ældre og dem, der har det svært, end mere militær, skattelettelser og billigere biler, siger Sarah Nørris, der imødeser de kommende, kommunale budgetforhandlinger med bekymring:

- Vi har udskudt nogle udgifter, vi er blevet pålagt i form af regeringens moderniserings- og effektiviseringsprogram, og det har kæmpe konsekvenser for den kommunale økonomi. Så jo før, vi får vished om, hvad det er for en udligning, vi kan regne med, jo bedre, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Annonce