Annonce
forside

Elbæk om magtspillet: Politik er ikke altid kønt

Ringkøbing: Søren Elbæk (A) til Ringkøbing Skjern kommunes valgfest i Rofi centeret i Ringkøbing på valgdagen under Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017. Foto Jørgen Kirk

Det taktiske spil var nødvendigt for at vi kunne få maksimal indflydelse, siger kommende viceborgmester Søren Elbæk (S). I aftes brød socialdemokratiet overraskende med de små partier for at konstituere sig med Venstre og gøre Hans Østergaard til Ringkøbing-Skjerns nye borgmester.

Ringkøbing-Skjern: Mens Søren Elbæk (S) glæder sig over, at det i aftes lykkedes at lukke en konstitueringsaftale med Venstre, der sikrer ham posten som viceborgmester og formand for erhvervsudvalget og partiet yderligere to udvalgsformandsposter og en række bestyrelsesposter, hagler kritikken ned over ham. De små partier raser over at have siddet i realitetsforhandlinger det meste af dagen og under en spisepause opdage, at Socialdemokraterne havde indgået en aftale med Venstre, som får borgmesterposten. Søren Elbæk valgte ikke selv at informere partierne om aftalen. De skulle se det på tv. - Politik er ikke altid kønt. Min professionelle konstitueringsrådgiver anbefalede, at vi gjorde det på den måde. Jeg tager ansvaret for det og forstår kritikken. Jeg er godt klar over, at der nu venter et stort genopretningsarbejde, erkender Søren Elbæk. De små partier mener, at de får svært ved at stole på dig fremover. Hvordan har du det med det? - Det er ærgerligt. Jeg forstår vreden og er ikke stolt af forløbet. Men for mig handlede det om at sikre maksimal indflydelse til Socialdemokratiet. Jeg er til gengæld målløs over, at SF ikke ville pege på mig som borgmester. De fik chancen, men ville ikke, siger Elbæk.

Annonce

Personligt er han tilfreds med konstitueringsaftalen, hvor han "pressede Hans Østergaard til det yderste", men bestemt ikke mener, at han skylder Venstre noget. Derfor vil han bestræbe sig på at den bredere konstituering, som de øvrige partier vil blive inviteret til, kommer til at falde ud til de små partiers fordel. Hvordan vil du overbevise dem om, at du vil kæmpe for, at de også kan få indflydelse? - En del af den genopretning af tilliden vil komme til at bestå af, at jeg vil kæmpe for, at de mindre partier får flere poster, end de er berettiget til, siger han og fortsætter: - For os handlede det om at få lavet en konstitueringsaftale, hvor vi fik maksimal indflydelse. Det er lykkedes, og det er jeg meget tilfreds med, siger Søren Elbæk.Hvorfor blev det Venstre og ikke Kristendemokraterne, du indgik en aftale med? - Der er to grunde til, at jeg ikke kunne være med til at give borgmesterposten til Kristendemokraterne. Det ene er, Kristendemokraterne er et lille parti, som ikke har et netværk på Christiansborg. Det andet er, at der er nogle værdimæssige forskelle på os og KD for eksempel i forhold til vielse af homoseksuelle. Vi bruger i Ringkøbing-Skjern millioner på at brande os, og vi kan ikke holde til, at der bliver tegnet et billede af os på baggrund af Kristendemokraternes værdisæt, lyder forklaringen fra Elbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce