Annonce
Vejen

Elektrificering af jernbane fejres med festdag i to byer

Indvielse af den 57 kilometer lange elektrificerede jernbanestrækning mellem Esbjerg og Lunderskov foregår søndag den 6. august. Foto: Robert Attermann

Søndag den 6. august bliver den 57 kilometer lange elektrificerede jernbanestrækning mellem Esbjerg og Lunderskov festligholdt.

VEJEN: Det bliver en festdag, når Banedanmark søndag den 6. august officielt markerer elektrificeringen af jernbanestrækningen mellem Esbjerg og Lunderskov.

Det er også første gang i 17 år, at der er blevet elektrificeret en strækning på det statslige jernbanenet i Danmark. Samtidig er det den første af flere strækninger, der skal elektrificeres over de næste år.

Arbejdet med elektrificeringen har stået på gennem længere tid. De forberedende arbejder på strækningen begyndte tilbage i 2014, og siden har Banedanmark været i gang med at etablere kørestrømsmaster, hængt køreledninger op, ryddet beplantning og bygget transformatorstationer langs banen.

Annonce

Programmet

Programmet for festdagen den 6. august foregår i Vejen ved Skovvej 33.


  • Kl. 13.00 Velkomst med musik og servering
  • Kl. 13.15 Taler
  • Kl. 14.25 Afgang mod Esbjerg (med tog)

Der er taler af Per Jacobsen, administrerende direktør i Banedanmark, Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB, Egon Fræhr, borgmester i Vejen Kommune, Jesper Frost, viceborgmester, Esbjerg Kommune, Thomas Mollerup, administrerende direktør i Aarsleff Rail A/S og Steen Nørby Nielsen, divisionsdirektør, Siemens.

Siden april har elektrificeringen været klar, men første dag med indsættelse af el-tog bliver mandag den 7. august. Foto: Ribert Attermann

El-tog indsættes

Arbejdet blev afsluttet i år, og banen var klar til el-tog i april i år. Fra den 7. august bliver der indsat el-tog på strækningen, og det er baggrunden for det forestående indvielsesarrangement af strækningen søndag den 6. august i Vejen og Esbjerg.

Med elektrificeringen af strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov vil det fremover være muligt at køre med el-tog hele vejen fra København til Esbjerg.

Det giver en række fordele at køre med el-tog. Mere stabil drift, færre miljøgener og mulighed for at køre med højere hastighed.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce