Annonce
Haderslev

Elena fra Rumænien: - Dansk er ikke som noget andet sprog

Elena Florentina Alecu er taget til Danmark for at blive. Foto: Martin Rye.
For tre måneder siden tog Elena Florentina Alecu valget om at forlade Rumænien. Selvom hun har 22-års erfaring som sygeplejerske med i rygsækken, har hun ikke fundet sig et job endnu. Men det er på vej – ligesom hendes danske sprog.
Annonce

Haderslev: - Jeg savner at være sygeplejerske. Det er kedeligt at være arbejdsløs, når jeg har arbejdet siden jeg var 17 år.

39-årige Elena Florentina Alecu tog den 17. august i år turen fra Bukarest til Vojens. For at få et bedre liv med sin mand, der tog til Vojens for fem år siden. Hun er en af de 80 rumænere, der er indvandret til Haderslev Kommune i 2019, ifølge Danmarks Statistik.

Hun har 22-års erfaring som sygeplejerske med fra den rumænske hovedstad. Den erfaring har dog ikke givet pote på jobmarkedet.

Derfor tager hun ned på Haderslev Sprogcenter, hvor hun har været en måned. Her forsøger hun sammen med et fyldt klasselokale at knække koden til det danske sprog. Det er ikke en helt let opgave.

- Jeg forstår meget på dansk, men jeg har svært ved at udtale sproget. Dansk er ikke som noget andet sprog, siger hun på engelsk.

Elena Florentina Alecu er lige nu på niveau et ud af tre på sprogcentret.

- Dansk er svært, men jeg skal huske at snakke det hver dag. Ellers så mister jeg det, siger hun.

Fakta

Ifølge Danmarks Statistik er 437 udlændinge indvandret til Haderslev Kommune i 2019.

1: 80 fra Rumænien

2: 58 fra Tyskland

3: 24 fra Ukraine

4: 21 fra Storbritannien

5: 18 fra Spanien

6: 16 fra Ungarn

7: 14 fra Norge

8: 13 fra Polen

9: 12 fra Argentina

10: 11 fra Tyrkiet

I alt kommer de udenlandske indvandrere fra 57 forskellige lande - hvis man tæller Grønland og Færøerne med.

Annonce

Savner ikke Rumænien

Den 39-årige rumæner startede som sygeplejerske, da hun var 17 år. I Bukarest arbejde hun på en akutafdeling, hvor hun har set lidt af hvert.

- Jeg har set rigtig meget blod. Vi akutbehandlede blandt andet traumatiserede patienter og folk, der havde været ude for bilulykker, siger hun.

Selvom det kan lyde grumt, så savner hun at være sygeplejerske. Ud over sin familie, så er jobbet på sygehuset det eneste, hun savner ved Rumænien.

- Jeg savner ikke Rumænien, jeg savner kun min familie, som jeg stadig snakker med. Næste år til april skal jeg ned at besøge dem, siger hun.

Annonce

I Danmark for at blive

For nu er planen at blive i Danmark.

- Jeg kan godt lide menneskerne og vejret. Jeg kan rigtig godt lide vinteren her, i Rumænien er det altid så varmt, siger hun.

I Vojens er alt tæt på, og det er hendes mand også, der arbejder som postbud. Selvom livet indtil videre er godt, så er det ikke Vojens, hun har i fremtidskikkerten.

- Jeg vil gerne til Fredericia og lidt tættere på vandet, siger hun og fremstammer et 'tak.'

Indtil videre har Elena Florentina Alecu kun fået rumænske og nogle spanske venner. Hun håber, at hun i fremtiden også vil få nogle danske venner. Foto: Martin Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce