Annonce
Esbjerg

Elev-boom får ny skole til at stoppe optag på linjer

FGU Vest er en populær skole, viser elevtilstrømningen, og skolen gør også meget for at give eleverne én på opleveren. Her er det rapperen Niarn, der i december dukkede op som et surprise-arrangement for eleverne. Foto: Martin Ravn
Fra at kæmpe for at få elever nok har de nye FGU-uddannelser pludselig plads- og ressourceproblemer, for det vrimler ind med elever. Flere lærere er ansat, og der har i perioder måttet stoppes for optag af elever på linjerne SOSU, motor/mekanik samt bygge og anlæg.

Esbjerg: Målet var at nå op på cirka 340 elever, og før sommerferien 2019 var ledelsen mildest talt spændt, for her lå elevtallet endnu kun på 150.

Men hen over efteråret 2019 har de unge i Esbjerg, Fanø og Varde kommuner for alvor fået øjnene op for de forskellige uddannelsesretninger på skolen FGU Vest, som åbnede i august 2019 på Ravnevej i Esbjerg samt i Ribe og Varde. Faktisk så meget, at skolen nu er oppe på lige omkring 450 elever, og den store søgning har givet FGU både pladsproblemer og behov for flere lærere.

Samtidig har der i perioder været helt fyldt på de såkaldte PGU-linjer "Sundhed og omsorg", "Motor og mekanik" , ”Handel og Kundeservice” samt "Bygge og anlæg", så der har været midlertidigt stop, når de unge har ønsket en af de retninger.

- Det buldrer derudad. Vi holder skruen mere end godt i vandet og har stort set ikke lavet andet end at ansætte personale. Der er hele tiden elever, som har prøvet andre uddannelsesretninger. De finder ud af, at det ikke var det rigtige for dem, og dukker så op hos os. Nu er vores udfordring den omvendte af tidligere, nemlig at vi står med et pladsproblem, og vi har måttet lukke midlertidigt for optag på nogle af vores linjer, siger direktør Thomas Rosenqvist.

FGU i vækst

FGU Vest er i vækst. Ved skolestart 12. august 2019 var der allerede 417 elever, hvilket ligger over det måltal på 340 elever, som kommunen havde forestillet sig ville gå på FGU-uddannelserne.

Ved årsskiftet var tallet steget til 443 elever, og der har primært været tale om en vækst på produktionsgrunduddannelserne.

12.august 2019

Januar 2020

Esbjerg

- EGU

72

74

- PGU

72

72

- AGU

77

96

- KUU

46

40

I alt

267

282

Ribe

- EGU

1

- PGU

7

15

- AGU

7

7

- KUU

13

11

I alt

27

34

Varde

- EGU

30

30

- PGU

57

70

- AGU

27

22

- KUU

- Prodskole

9

5

I alt

123

127

I alt

- EGU

102

105

- PGU

136

157

- AGU

111

125

- KUU

59

51

- Prodskole

9

5

I alt

417

443

Fem nye lærere

Der er som regel bedst plads på industri-linjen, som er en af skolens produktionsgrunduddannelser (PGU). Der er også få pladser på den almene grunduddannelse (AGU), som har til formål at lede frem mod en gymnasial ungdomssuddannelse som HHX, HTX, HF eller en studentereksamen.

Og der er plads på erhvervsgrunduddannelsen (EGU), der ligesom PGU'en leder i retning af en erhvervsuddannelse, eller den kan være springbrættet til at få et job.

Thomas Rosenqvist er glad for udviklingen, men er samtidig ked af at måtte forsinke nogle af de unges drømme, når nogle linjer er midlertidigt helt fyldt op. Han håber, at skolen kan få lov at vokse.

- Det er ikke sjovt, når der kommer en elev herud og har brændende lyst til at gå på SOSU-linjen, men vi må sige, at der kun er plads på industri-linjen med smedefag og metal. Vi arbejder for, at der kan skaffes flere penge, så vi kan udvide. Den 1. januar ansatte vi fem nye lærere, men der bliver sikkert brug for endnu flere, og derudover har vi det problem, at vores fysiske rammer er nået nu. Vi er der, hvor vi bliver nødt til at kigge efter flere lokaler, siger Thomas Rosenqvist.

Annonce

I frit fald

Han håber, at der bliver sat ekstra midler og lokaler af, når nu efterspørgslen efter FGU-uddannelserne har vist sig så høj, og den store tilstrømning er i øvrigt en tendens på landsplan.

- Vi er alle spændte på, om dette fortsætter. Mange af mine kollegaer rundt om i hele Danmark peger på helt den samme udvikling.

- Nogle skæver måske lidt til sprogskolesektoren, som i øjeblikket er i frit fald. Og selvfølgelig kan vi heller ikke vide, om vi bliver ved med at ligge højt på optag. Men selv tror jeg, der stadig er vækstpoteniale. De unge opfatter os som et godt tilbud, siger Thomas Rosenqvist.

- Vi er meget opmærksomme på, at vi kan skabe indirekte vækst ved at blive endnu bedre til at fastholde vores elever. Som på mange andre ungdomsuddannelser har vi et frafald – vi arbejder målrettet på at reducere det. Det er både en succes for de unge at blive i et uddannelsesforløb, og det er godt for vores økonomi, siger Thomas Rosenqvist.
- Gang i karriere, et liv der ik´ ska´ variere / Og alt det fuckin´ rapmusik, det er fandme pisse-barnligt dér / Du siger, jeg sku´ ta´ at vokse op, få et ordentligt job / Stop med at gå på druk og altid fucke op. Sådan synger Niarn i sangen "Kælling", og eleverne på FGU Vest fik mange flere kloge ord med fra den danske musiker, da han gæstede skolen. Foto: Martin Ravn
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Billund

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg For abonnenter

Milliard-projekt i Esbjerg i spil til europæisk fremstød for grøn omstilling

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Annonce