Annonce
Esbjerg

Elever blev lovet erstatning for aflyste lejrskoler: Nu har frihedsforsøg skabt politisk uenighed

I Esbjerg Kommune er politikerne lige nu uenige om, hvem der skal bestemme, om skoleeleverne skal på lejrskole. Arkivfoto: Scanpix Denmark
Da coronakrisen sidste forår satte en stopper for skoleelevernes lejrskole, var Børn og Familieudvalget i Esbjerg Kommune hurtige til at love kompensation i det kommende år. Men nu ser det ud til, at frihedsforsøget kan komme i vejen. I hvert fald mener flere politikere nu, at skolerne selv skal bestemme. Og det undrer udvalgsformand Diana Mose Olsen (SF), der mener, at eleverne har haft skuffelser nok det seneste år.

ESBJERG: Hvad bør Esbjerg Kommune vægte højest? Det stortanlagte frihedsforsøg eller skoleelevernes ret til at komme på lejrskole? Det er lige nu et af de store stridspunkter blandt de lokale politikere i Børn og Familieudvalget.

For da coronapandemien for godt et år siden skyllede ind over Danmark, stod det hurtigt klart, at det blev nødvendigt at aflyse en række af de lejrskoler, som kommunens folkeskoleelever hvert år er på. Dengang lovede et enigt udvalg, at der ville blive mulighed for at afvikle lejrskolen i det kommende år, 2021, men det kan vise sig ikke at blive tilfældet.

Ingen garanti

I slutningen af december lukkede skolerne igen, og dermed er de lejrskoler, der var udsat til dette forår, igen truet af aflysning. Men står det til forvaltningen og en række medlemmer af Børn og Familieudvalget, så kan man ikke garantere eleverne, at de kan komme afsted, når det er muligt. Corona og det store frihedsforsøg, der efter sommer sætter skolerne fri af regler og bureaukrati, kommer nemlig i vejen.

- I frihedsforsøgets navn, mener jeg, at det skal være op til skolerne selv, om deres elever skal afsted. Hvis vi virkelig tror på det her forsøg, så skal vi også turde give frihed hele vejen, og jeg synes, at det er en anelse populistisk, hvis man fratager skolerne det ansvar, fordi lejrskolerne lige er populære, siger Anne Marie Geisler Andersen (R), der dog ikke vil afvise at tilføre økonomiske ressourcer til de skoler, der gerne vil afvikle lejrskoler.

Annonce

Ingen tvang

Den radikale politiker mener, at det for et år siden var svært at forudse både frihedsforsøg og at corona stadig spiller så stor en rolle i vores hverdag. Så virkeligheden har ændret sig, og hun slår fast, at der sikkert er mange skoler, der fortsat vil vælge lejrskolerne til.

- Hvis skolerne mener, lejrskolerne er vigtige i forhold til at indhente trivselsmæssigt efterslæb, så er muligheden for at tage afsted stadigvæk til stede. Men det er ikke noget, vi skal tvinge dem til at gennemføre. Det vil ikke være i tråd med frihedsforsøget, siger hun.


De har mistet nok. Særligt i forhold til det sociale fællesskab og trivsel. Godt nok har frihedsforsøget ændret virkeligheden, men jeg mener, at det vil være et skidt signal at sende, hvis vi løber fra et løfte. Og vi har jo truffet en beslutning om, at eleverne ikke skulle miste lejrskolen, og så må vi gøre det, der skal til

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget


Heller ikke Venstre og Dansk Folkeparti ønsker at gøre det til et krav, at skolerne skal sende elever på lejrskole, men opfordrer i et fælles udspil til, at man overvejer det kraftigt.

- Vi kommer med et ændringsforslag til mødet, hvor vi ønsker at skolerne bedes prioritere afvikling af de udsatte lejrskoleophold i videst muligt omfang frem til sommer. Og så vil vi bede om at få en opfølgning på afviklingen ved skoleårets afslutning. Vi sender et signal om, at vi ønsker eleverne kan komme afsted, men vi har stor respekt for frihedsforsøget. Vi lægger et ekstra skud ind i bøssen, siger Jakob Lose (V), der er næstformand i Børn og Familieudvalget.

Annonce

Skidt signal

Men den tankegang har formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), svært ved at forstå. Hun mener, at man skal gøre alt for at kompensere eleverne for det tabte.

- De har mistet nok. Særligt i forhold til det sociale fællesskab og trivsel. Godt nok har frihedsforsøget ændret virkeligheden, men jeg mener, at det vil være et skidt signal at sende, hvis vi løber fra et løfte. Og vi har jo truffet en beslutning om, at eleverne ikke skulle miste lejrskolen, og så må vi gøre det, der skal til, siger Diana Mose Olsen (SF), der ikke mener, at økonomien skal stå i vejen for lejrskolerne.

- Det her er noget vi, og ikke skolerne, skal finansiere. Coronarelaterede udgifter er netop noget af det, vi skal kompensere, så jeg mener, at vi må tage ansvaret på os. Det er noget af det vigtigste i skoleårene, og derfor mener jeg, at vi skal kunne garantere, at de kommer afsted. Vi skal kunne garantere, at eleverne kommer afsted, og det mener jeg godt kan ske med respekt for frihedsforsøget, siger Diana Mose Olsen, formand for Børn og Familieudvalget.

Annonce

Bekymrende

Og det møder opbakning hos Socialdemokratiet og Enhedslisten.

- Med frisættelsen bliver det som udgangspunkt op til skolerne selv, om de vil afholde lejrskole. Vi har gjort os umage med at fjerne så mange restriktioner som mulig, så de har frie rammer i den periode, som frisættelsen løber. Men i disse tider er det vigtigt, at trivslen for vores skolebørn prioriteres. Og vi mener, at det er meget bekymrende, hvis lejrskolerne igen aflyses, siger Michael Harbøll (S).

Samme holdning giver Enhedslisten udtryk for i et høringssvar.

”Vi er som så mange andre bekymrede for skoleeleverne trivsel og håber derfor inderligt, at det vil være muligt at afholde de planlagte lejrskoler i et eller andet omfang. Naturligvis under hensyntagen til diverse restriktioner på det givne tidspunkt. Vi håber samtidig, at det ikke bliver den enkelte skoles økonomi, der kommer til at afgøre, hvorvidt en klasse kommer på en udsat lejrskole eller ej, men derimod hensynet til elevernes trivsel.”

Den endelige beslutning om lejrskolerne træffes mandag den 22. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce