Annonce
Tønder

Elever er blomstret op under corona: - Vi har fået fat i andre elever, end vi plejer

Magnus Birk Buhl er en af de elever, der har haft gavn af at have hjemmeundervisning. Det har givet ham en helt anden ro at være hjemme på værelset i undervisningen. For ham har der ikke været det samme pres, som han ofte føler, når han er i skole. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Der er ikke kun været kedelige konsekvenser ved hjemmeundervisning under corona-nedlukningen. Nogle elever er blomstret op og har klaret sig godt fagligt, mens andre har fået mere selvindsigt og tid med familien. Skoleledere er ikke afvisende overfor at fortsætte med online undervisning en gang i mellem.

TØNDER: Langt de fleste skoleelever har nok bandet corona og virtuel undervisning langt væk de seneste mange måneder. Men det er ikke alle, der kun har set hjemsendelsen som en dårlig ting.

I en undersøgelse har JydskeVestkysten adspurgt elever på kommunens gymnasiale ungdomsuddannelser Stuk i Toftlund, Tønder Gymnasium og Det Blå Gymnasium i Tønder, om hvorvidt hjemmeundervisningen har ført noget positivt med sig.

Der kom 112 besvarelser, og omkring 60 procent af eleverne svarede, at hjemmeundervisningen har ført noget godt med sig.

Annonce

Omkring 44 procent af de elever følte sig mindre stressede, omkring 54 procent svarede, at de under hjemsendelsen har brugt mere tid sammen med familien, mens omkring 65 procent har set det som en positiv effekt, at de har brugt mindre tid på transport til og fra skole.

- Man havde uden tvivl mere tid til venner og familie, fordi man slap for at tage bussen i skole og hjem igen hver eneste dag, skriver en elev.

- Jeg følte, at jeg kunne strukturere min dag bedre, og at jeg ofte havde mere tid til andet end skole, lyder det fra en anden.

Andre har reflekteret anderledes over hjemsendelsen:

- Man bliver så taknemmelig over, at man nu må være lidt på skolen, og jeg tror, at når vi har gået igennem det her sammen som klasse, så vil vi gøre mere for at lave noget sammen, når vi må, lyder en kommentar, mens en anden svarer:

- Jeg skulle ikke døje med larm fra mine klassekammerater under hjemmeundervisningen, så jeg havde ro til at koncentrere og fordybe mig. Jeg har ved hjælp af hjemmeundervisningen udviklet mere selvdisciplin, da jeg var mere ansvarlig for min egen læring. Dette kommer til at gavne mig meget fremover.

Mere virtuel undervisning

Netop den selvindsigt har man også noteret sig på Tønder Gymnasium, hvor 40 ud af 64 elever svarer, at de har fået noget godt ud af hjemmeundervisning.

- Jeg tror, at der er mange, der har lært meget om sig selv, og hvad det betyder, at læreren er der, og man kan spørge dem og få respons og rette til. Jeg tror ikke, at de før har været bevidste om, hvor vigtigt det er, siger Anna Amby Frejbæk, der er rektor på gymnasiet.

Hun ser flere positive effekter ved hjemmeundervisningen.

- Der er mange lærere, der har bidt mærke i, at de har fået fat i andre elever, end de plejer, og har set dem brillerer på en anden måde, fordi de har haft lettere ved det, siger rektoren, der dog vurderer, at det er fåtallet, der har haft gavn af hjemmeundervisningen.

Kunne du forestille dig, at man nogle gange vil have virtuel undervisning også efter corona? 

- Jeg kunne godt forestille mig, at vi kunne have virtuelle dage. Det skal ikke være 1/3 eller 1/4 af undervisningen, men jeg kunne godt forestille mig nogle fordybelsesdage på udvalgte tidspunkter, hvor det gav mening for eksempel ved større opgaver eller projekter, hvor eleverne ville have gavn af at sidde derhjemme og koncentrere sig, siger Anna Amby Frejbæk, men understreger at lige nu skal både elever og lærere have lov til at være tilbage på skolen, inden man kan tænke videre i mere virtuel undervisning.

Annonce

Virtuel vs. fysisk undervisning

På Det Blå Gymnasium, hvor alle ti elever, der svarede på undersøgelsen, mener, at hjemmeundervisningen førte noget godt med sig, vil direktør Carsten Uggerholt Eriksen grave i, hvad man kan udnytte fra den virtuelle undervisning fremover. Blandt andet har eleverne kunnet komme i kontakt med lærerne også efter normal skoletid.

- Det har været nemmere at få kontakt, og det er også noget af det, vi arbejder videre med og vil indoperere i vores dagligdag fremadrettet, fortæller han.

På Stuk meldte 17 ud af 38 elever om positive effekter. Rektor på skolen, Morten Thorndal, påpeger, at hjemmeundervisningen blandt andet fik understreget, hvad det er, den fysiske undervisning kan give. Man har på skolen talt om, hvad den fysiske undervisning skal bibringe i form af nærvær, den sociale kontakt og relationen mellem lærer og elev.

- Den har understreget nogle ting, som havde stor betydning, og som den virtuelle undervisning ikke kunne levere. Så i den forstand har det været en enorm læringsproces, fortæller han.

Han mener samtidig, der er gange, hvor det fremover vil give mening at benytte den virtuelle undervisning.

- Man kan sige, det bliver yderligere en del af paletten i forhold til forskellige måder at undervise på, og så har vi fået nogle lærere, som faktisk er gået hen og blevet rigtig, rigtig dygtige til det, så det er endda et meget brugbart alternativ engang i mellem, siger han.


Der er mange lærere, der har bidt mærke i, at de har fået fat i andre elever, end de plejer.

Anne Frejbæk, rektor på Tønder Gymnasium


Om rundspørgen

JydskeVestkysten har givet elever på de gymnasiale uddannelser i Tønder Kommune mulighed for at svare på et spørgeskema om månederne med hjemmeundervisning, og hvordan den påvirkede dem.

Fra Tønder Gymnasium svarede 64 elever.

Fra Stuk svarede 38 elever.

Fra Det Blå Gymnasium svarede 10 elever.

Eleverne har blandt andet forholdt sig til, hvordan hjemmeundervisningen påvirkede deres trivsel og deres faglige indsats, og om hvorvidt de følte sig klædt på til årets eksaminer. 

Ud fra besvarelserne har vi skrevet en række artikler, som bringes i denne uge.

Annonce
Tønder For abonnenter

Brudepar brænder inde med dyrt Ros-gavekort: - Vi føler os fandeme holdt for nar

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

Alle spillere mødte frem - Hyballa afbrød træningen tidligt

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Haderslev

Sigtede for Damgade-drab skal forblive varetægtsfængslede

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Han bød kongen velkommen: Lensgreve hædres med ny udstilling og bog

Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

Billund

Kvinde død i frontalt sammenstød på landevej

Kolding For abonnenter

Sommerserie: Benny Dall drømmer om Cuba, er vild med russisk 70'er-film og ser op til amerikansk forretningsmand

Erhverv

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Annonce