Annonce
Vejen

Elever i 10. klasse trives generelt

Eleverne her - som fra venstre er Emil Pagh, Stinne Jochimsen og Thea Kruse Larsen - har hver især haft glæde af at gå i 10. klasse, og de bakker derfor op om rapportens overordnede budskab. Bagerst er afdelingsleder Thora Nansen. Foto: Anders Davidsen
10. klasse gør en stor forskel for mange elever. Det viser ny rapport, som lokale elever bakker op.
Annonce

Vejen: Forleden udkom en omfattende rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), som har undersøgt elevernes syn på det at gå i 10. klasse.

Talmaterialet er stort og delkonklusionerne ligeså, men helt overordnet er det god læsning for undervisere på skoleårgangen.

Blandt andet viser tallene, at fire ud af fem elever i såkaldt 'ordinær 10. klasse' - der i rapporten defineres som alt andet end efterskoler - synes, at deres skoleår i høj eller nogen grad har levet op til forventningerne og givet dem udbytte fagligt, personligt og/eller socialt.

I det hele taget oplever eleverne generelt, at de har et godt forhold til både deres lærere og kammerater. 89 procent fra alle typer 10. klasser angiver, at de fungerer med deres lærere, og tilsvarende føler 87 procent sig respekteret.

Jeg kan netop godt genkende billedet med, at eleverne generelt rykker sig fagligt, bliver mere uddannelsesparate og oplever at indgå i et fællesskab.

Thora Nansen, afdelingsleder på 10. klassecentret "V10" i Vejen.

Annonce

Genkender billedet

Alt er ikke lige rosenrødt. Her kan nævnes, at knap en fjerdedel af eleverne i ordinær 10. klasse ikke havde valgt 10. klasse, hvis de skulle vælge om ud fra deres nuværende viden.

Det ændrer dog ifølge afdelingsleder på 10. klassecentret i Vejen Thora Nansen ikke på, at der er klart mest at glæde sig over.

- Jeg kan netop godt genkende billedet med, at eleverne generelt rykker sig fagligt, bliver mere uddannelsesparate og oplever at indgå i et fællesskab, siger hun.

Det er ikke muligt at trække lokale tal ud af undersøgelsen, men for afdelingslederen har det under alle omstændigheder stor værdi at kunne læse sort på hvidt, at 10. klasse ikke bare er en 'opbevaringsårgang', som hun af og til hører som fordom.

- 10. klasse er et anderledes skoleår, hvor der er færre bindinger end i 9. klasse og derfor i højere grad kan tilrettelægges efter den enkelte elevs behov. Vi stiller krav til alle om, at de skal udvikle sig, og vi er med til at skabe afklaring for deres videre uddannelsesforløb, siger Thora Nansen.

Annonce

Afprøver mulige veje

Variationen i måden at gå i 10. klasse er derfor stor, hvoraf efterskolerne på det overordnede plan står for den største andel.

Hos "V10", som det lokale 10. klasse center kaldes, er tre hovedspor at vælge imellem, der er henholdsvis erhvervsrettet, gymnasierettet og alment.

Stinne Jochimsen fra Vejen går på den erhvervsrettede "EUD10" og har - sideløbende med fag på selve 10. klassecentret - hele skoleåret været ude at 'snuse til' uddannelser på steder som Rybners Tekniske Skole i Esbjerg, sosuskolen i samme by og Kjærgård Landbrugsskole nær Bramming.

- Jeg kan rigtig godt lide at have prøvet meget forskellige uddannelser, så jeg har fundet ud af, hvad jeg bedst kan finde ud af, siger hun.

Nok så vigtigt har hun fået motivationen tilbage efter stor skoletræthed i 9. klasse og skal efter sommerferien starte på "EUX", som er en slags hybrid mellem erhvervsuddannelse og gymnasiefag.

Annonce

Skoleår til udvikling

Thea Kruse Larsen er fra Bække og elev på den gymnasierettede "X10". Hun skal i det nye skoleår på den klassiske gymnasium i Vejen og er glad for det ekstra, hun har fået med i bagagen.

- Det var på tale at gå direkte fra 9. klasse, men det har været et godt sted at udvikle mig og har givet virkelig meget socialt at møde en masse nye mennesker, siger hun.

Emil Pagh fra Brørup er i forbindelse med interviewet repræsentant for skolens tredje linje, den almene. Han ville egentlig gerne have startet på mekanikeruddannelse efter 9. klasse, men blev på det tidspunkt ikke erklæret uddannelsesparat.

Det er han til gengæld nu, og efter et praktikophold hos Frisesdahl i Askov har han tilmed fået en pæn anbefaling med på vejen, når han inden længe skal søge om elevplads.

- Jeg er blevet mere moden af skoleåret, og jeg har fundet ud af, at jeg hellere vil være maskinmekaniker, siger han.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce