Annonce
Kolding

Elever med autisme får firbenet hjælp: Skolehunden Buddy hjælper dem med at gå i skole

Pædagogfaglig leder på Ådalsskolen, Laila Madsen, til højre, har gennemgået uddannelsen som skolehundeekvipage med sin golden retriever Buddy. Han er med på arbejde på specialskolen to dage om ugen, hvor han er på arbejde, så eleverne må ikke lege rundt med ham, da han er med til at udføre pædagogisk arbejde. Emil fra 7. klasse, til venstre, er en af de elever, der er koblet sammen med Buddy. Både tirsdag og torsdag går han morgentur med Laila Madsen og Buddy. Foto: Søren Gylling

En række elever på Ådalsskolen har fået lettere ved skolegangen, efter at skolens pædagogfaglige leder og hendes hund er blevet uddannet skolehundeekvipage. Golden retrieveren er med på arbejde to dage om ugen og hjælper flere af eleverne.

Kolding: Buddy kommer luntende ind i 3. klasse og bliver nærmest modtaget som en konge. Klassens fem elever lyser op, og humøret stiger et par grader.

Den rolige og godmodige golden retriever er en populær gæst på skolen hver tirsdag og torsdag, hvor den tager på arbejde på specialskolen Ådalsskolen sammen med sin ejer, Laila Madsen, der er pædagogfaglig leder på skolen.

Alle elever på skolen har diagnoser inden for autismespektret, og Buddy er en kæmpe gevinst i arbejdet med børnene, fortæller Laila Madsen, der sammen med sin hund blev uddannet skolehundeekvipage i marts, og som gennem flere måneder har brugt hunden på skolen.

Ideen til at have en skolehund på Ådalsskolen kom, da Laila Madsen læste om landets første skolehund, og hun tænkte, at sådan en kunne gøre en forskel på skolen, hvor eleverne har forskellige udfordringer.

Skolehund

Buddy og dens ejer Laila Madsen har taget uddannelsen til skolehundeekvipage, og der stilles særlige krav til hund og ejer for at kunne blive det. Uddannelsen består af både teori og praksis.En skolehund arbejder professionelt sammen med sin ejer i et pædagogisk miljø med børn og unge med særlige behov. Hundeføreren har en pædagogisk/psykologisk grunduddannelse og arbejder professionelt med børn og unge.

Første skridt på vejen til at blive skolehund er, at hunden vurderes fysisk egnet. Siden vurderes også dens mentale egnethed, personlighed og temperament.

Buddys følelser

Hun forklarer, at pædagoger og lærere snakker med eleverne om, hvordan Buddy reagerer i forskellige situationer, for eksempel når eleverne råber højt.

- Så italesætter vi, at den reagerer og lægger ørerne tilbage, og vi snakker om, når den er glad. Vores elever har typisk svært ved at læse andres følelser, men det lærer de om gennem Buddy. Mange af vores elever har også svært ved berøring, fortæller Laila Madsen og viser, hvordan eleverne gerne nusser med Buddy.

Nogle elever kan ligeledes have svært ved at komme i gang med arbejdet i timerne, og de kan være umotiverede. Men også her kan Buddy hjælpe, og der er eksempler på flere elever, der lettere, hurtigere og gladere kommer i gang blot ved skolehundens tilstedeværelse.

- Voksne har altid en mening, og der bliver stillet krav, men Buddy stiller ingen krav. Han er bare og giver af sig selv og er mild og glad, siger Laila Madsen.

Annonce

Kan hjælpe dem i fremtiden

Hun tror og håber, at nogle af eleverne vil bære deres positive oplevelser med skolehunden med sig.

- Jeg havde selv en lærer, der gjorde noget helt specielt, og jeg tror, Buddy er med til at gøre noget skelsættende for flere af dem. Han elsker dem jo ubetinget, siger Laila Madsen.

Hun lægger vægt på, at der altid ligger en pædagogisk overvejelse bag, når Buddy bruges i forbindelse med en elev på skolen, og pædagoger og lærere evaluerer også altid på, om det virker.

- Eleverne ved også, at Buddy er på arbejde, når han er her. Han er et redskab i vores redskabskasse, siger Laila Madsen, som har opstillet en stribe regler for, hvordan elever - og for den sags skyld også voksne - skal opføre sig overfor hunden i skoletiden.

Annonce
Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Tønder

Jeg anbefaler: Håndbold, andelår og Afrikas stjerne

Vejen

21 fik en hilsen fra politiet: Den hurtigste blev målt til 102 km/t

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Kolding

Obduktion af Koldings døde næbhval bliver en offentlig begivenhed

Tønder For abonnenter

Murbrokker, glas og bjælker falder ned fra byggeri: - Vi har tre små børn og en hund, der jævnligt går rundt i haven

- Hvorfor er det, vi presser os selv så hårdt? Freja Katrine har skiftet retning i sit arbejdsliv flere gange

Kolding

Se video: Hvalen i Kolding Fjord er med 99 procents sikkerhed død

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Sydjylland

Over 46.000 har fået konstateret corona: Nu er hver femte test positiv, og flere bliver indlagt

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Kolding

22-årig meldte sig selv: Har været eftersøgt længe og er nu sigtet for at overfalde mand og forsøge at røve ham bagefter

Annonce