Annonce
Varde

Elever og lærere må skodde smøgen: To skoler bliver røgfri 1. august

På Ølgod Skole bliver skoletiden røgfri fra næste skoleår. I første omgang er det et forsøg. Arkivfoto: John Randeris
Der er røgfri skoletid på Ølgod og Blåvandshuk skoler fra 1. august.

Ølgod/Oksbøl: I 2007 blev det forbudt for elever at ryge på skolernes områder. I 2012 blev det forbudt for lærerne. Nu er Varde Kommune klar til det næste skridt, og det bliver i første omgang afprøvet på skolerne i Ølgod og Oksbøl. Det oplyser skolechef Karen Mortensen.

På de to skoler bliver skoletiden nemlig røgfri. Det betyder, at lærerne og de ældste elever heller ikke må tænde en cigaret, hvis de bevæger sig udenfor skolens område i et frikvarter. Fra skoledagen begynder, til den slutter, må ingen på skolen ryge, uanset hvor de er.

Udvalgsformand Peder Foldager (V) er glad for tiltaget.

- Vi prøver på at undgå, at børnene får lyst til at prøve det der med rygning. Det er tanken med at gøre det røgfrit, at vi får det fjernet helt ud af syne.

Annonce
Det er det, der er tanken med at gøre det helt røgfrit: Vi får det fjernet ud af syne, så vi ikke får flere nye rygere, der kommer til.

Peder Foldager (V), formand for børn og læring

Virker ikke

Peder Foldager mener ikke, det er nok, at man ikke må ryge på skolens område.

- Vi kan bare konstatere - desværre - at antallet af nye rygere har været stigende, så vidt jeg er orienteret i hvert fald, og så er man nødt til at prøve nye tiltag for at få det til at stagnere og allerhelst falde selvfølgelig, siger han.

- Det, man har gjort indtil nu, har åbenbart ikke helt haft den effekt, som man kunne ønske sig.

Han siger også, at røgfri skoletid kun er ét element i kampen mod rygning blandt unge.

Misforståelse

Da JydskeVestkysten i maj spurgte til, at der i et dokument stod, at kommunen var ved at indføre røgfri skoletid, og at det skulle prøves af allerede fra august, svarede udvalgsformand Peder Foldager (V) blandt andet:

- Det er en en del af fokusområdet for "sund kultur for hjerne og krop", hvor vi egentlig har sagt, at vi vil have en fælles snak med de øvrige udvalg, så vi får tingene koordineret.

- Derfor er der ikke truffet endelige beslutninger på det her område.

JydskeVestkystens journalist skrev derfor i en artikel, at det ikke var besluttet at indføre røgfri skoletid på nogen skoler, men det har altså vist sig at være forkert. JydskeVestkysten beklager fejlen.

Røgfri arbejdstid

  • Mens røgfri skoletid bliver afprøvet, så er der også en proces i gang, der muligvis ender med, at Varde Kommune indfører røgfri arbejdstid.
  • Røgfri arbejdstid er, når medarbejdere ikke må ryge, fra de møder ind på arbejde, til de får fri.
  • Ledelse og medarbejderrepræsentanter diskuterer røgfri arbejdstid på onsdag. I dagsordensteksten fremgår det, at i det nuværende udkast må medarbejdere dog godt ryge i selvbetalte pauser.
  • Kommunaldirektør Mogens Pedersen forventer, at parterne bliver enige om en rygepolitik, som byrådet så skal vedtage eller forkaste på byrådsmødet 25. juni.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce