Annonce
Varde

Elever på Frøstruphave Efterskole får lov at gøre en forskel

Efter gudstjenesten søndag sluttes der af med fælles kædedans ud af hallen. Privatfoto

Frøstrup: Fredag eftermiddag 13. september gjorde alle elever på Frøstruphave Efterskole rent på deres værelse og rykkede ud med soveposen for de næste to nætter at sove på gulvet i et klasseværelse eller i telt. Umiddelbart herefter ankom gæsterne: Mennesker med udviklingshandicap fra alle dele af landet – nogle sammen med deres bofællesskab, andre sammen med pårørende.

For gæsterne er Frøfestival på Frøstruphave Efterskole et af årets højdepunkter, og for skolens elever er den årlige festival en mulighed for at gøre en forskel. Andet-års elev, Frederik Hummelmose havde set frem til weekenden.

- Det er de små ting, der betyder noget – bare det at vi er der og hygger os med dem. Jeg synes, det er totalt livsbekræftende, siger han i en pressemeddelelse fra skolen.

På programmet var blandt andet partyband, talentshows og forskellige workshops. Søndag blev der sluttet af med gudstjeneste.

Kristelig Handicapforening er medarrangør af festivalen.

Annonce
Årets festivaltema var ”på havet”, og i modtagelsen sad både en pirat og en kaptajn klar til at tage imod. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce