Annonce
Kolding

Spareforslag for 20 millioner kroner: Længere pauser, mindre undervisning og dyrere SFO

Millionstore spareforslag for børnepasnings- og skoleområdet bliver offentliggjort senere i dag. Men JydskeVestkysten kan nu fortælle, hvordan det foreslås at spare på skolerne. Arkivfoto: Jacob Schultz
Der skal være længere frikvarterer og mindre undervisning på Koldings skoler, hver lærer skal undervise mere, og SFO'erne bliver dyrere. Spareforslag for over 20 millioner er klar for skolerne.

Kolding: Det ser ud til, at der i fremtiden bliver mindre tid til at gøre eleverne på Koldings skoler så fagligt dygtige som muligt. Til gengæld får de formentlig mere tid til at spille fodbold, lege og hyggesnakke, da frikvartererne formodentlig bliver længere.

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger er længere pauser og færre undervisningstimer til eleverne en del af den stribe spareforslag, som politikerne i børne- og uddannelsesudvalget på torsdag skal tage stilling til i forbindelse med de enorme besparelser, som Kolding Kommune står overfor fra næste år.

På børnepasnings- og skoleområdet skal der ifølge budgetforliget for 2020 spares i alt cirka 27 millioner kroner da, og de kommende år stiger dette beløb til 54,7 millioner.

Men dertil kommer tidligere oparbejdet gæld på såvel børne- som skoleområdet og tidligere vedtagne effektiviseringer, der endnu ikke er udmøntet.

Tidligere i dag blev skoleledere og daginstitutionsledere orienteret om spareforslagene, som også en række medlemmer er i besiddelse af. Og ifølge flere af JydskeVestkystens kilder foreslås det at hente en del af skolebesparelserne ved at skære i elevernes undervisningstid.

Desuden foreslås det at øge lærernes undervisningstid med en halv lektion om ugen. Dette forslag og forslaget om længere pauser hænger i spareplanen sammen og vil ifølge avisens kilder give besparelser for i alt 6,5 millioner kroner i 2020. Året efter skal det beløb, der spares på disse to områder fordobles til 13,2 millioner kroner, og i 2022 skal det give 15,7 millioner kroner i besparelse.

Forældre til børn i SFO'erne skal, hvis spareforslagene vedtages, til læderet. Det foreslås nemlig at sætte SFO-prisen i vejret og dermed spare kommunen for 3,8 millioner kroner næste år. Prisstigningen ser ud til at blive på cirka 170 kroner om måneden.

Annonce

Besparelser

  • I forbindelse med budgetforliget for 2020 har et flertal i byrådet vedtaget servicebesparelser for 80 millioner kroner i 2020 stigende til cirka 160 millioner i 2023. Dertil kommer besparelser på 10 millioner kroner på ledelse og administration.
  • Børne- og uddannelsesudvalget er blevet pålagt at finde besparelser for cirka 27,4 millioner kroner i 2020 stigende til 54,7 millioner kroner i 2023.
  • Dertil kommer underskud, som udvalget tidligere har oparbejdet og tidligere vedtagne effektiviseringer, som udvalget endnu ikke har udmøntet.

Slå klasser sammen

Spareplanen omfatter også en besparelse på halvanden millioner kroner i 2020 på den kommunale ungdomsskole, ligesom der er lagt op til, at man på mindre skoler med få elever på årgangene skal samlæse timer, det vil sige slå klasserne sammen i en del af timerne og undervise dem sammen.

En generel rammebesparelse på 3,7 millioner kroner i form af færre penge til skolerne i den nuværende tildelingsmodel er også på sparelisten, ligesom også besparelser på mellem 400.000 og 650.000 kroner på PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning, red.), pædagogisk center, ungdommens uddannelsesvejledning, CSV (Center for Specialundervisning) og STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) er det.

Endelig skal der spares en million kroner næste på ledelse og administration på skolerne.

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen (DF), ønsker ikke at kommentere spareforslagene, før de senere i dag er offentliggjort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce