Annonce
Aabenraa

Elever skal lokkes ind i bøgernes verden

Børnebogsforfatter Manu Sareen har tidligere været på besøg på blandt andet Kollund Skole, og netop forfatterbesøg er et af de greb, der skal få flere elever til at læse mere. - Det har vi allerede i dag, og vi kan se, at den forfatter eleverne har mødt, hænger ved hos dem langt op i skoletiden, forklarer Lene Pagh, leder af kommunens Pædagisk Udviklingscenter. Arkivfoto: Claus Thorsted
Aabenraa Kommune har fået del i pulje fra Undervisningsministeriet, så der kan sættes ind med en række initiativer, der skal få flere elever på mellemtrinnet til at læse af lyst. Det skal styrke dem i deres videre uddannelsesforløb.
Annonce

Aabenraa: De læser måske nok det, de skal. Men det kniber med at få de større elever til at gøre mere end det. Til trods for, at gode læseevner er - om ikke alfa og omega - så i hvert fald vigtige i forhold til at klare sig helskindet igennem en uddannelse.

Det vil otte folkeskoler i Aabenraa Kommune over de næste toethalvt år forsøge at gøre noget ved. 400.000 kroner er der i alt sat af til projektet, hvoraf Undervisningsministeret har sendt de 250.000 kroner.

Det overordnede tema er "Lystlæsning i fritiden", målgruppen er mellemtrinnet, og det bliver skolernes bibliotekarer og læsevejledere, der skal sikre, at flere elever end i dag tager en god bog frem derhjemme eller logger sig ind på portalen "BookBites" og frivilligt får en dosis ord.

- Vi er blevet så gode til at lære dem at læse i indskolingen, at der måske er blevet en tendens til at tænke "så, nu har de lært det", og så glemmer man at holde fokus på læsning i de større klasser, forklarer Lene Pagh, leder af kommunens pædagogisk udviklingscenter, PUC, der sammen med læsekonsulent Helga Conradsen står bag ansøgningen til ministeriet.

Læsning har stor betydning for børns skolegang og uddannelse, men også for livsglæde og livskvalitet.

Lene Pagh, leder af kommunens Pædagogisk Udviklingscenter

Annonce

Elever skal selv bestemme

Selv om den ugentlige tur på skolebiblioteket - der i dag kaldes Pædagogisk Læringscenter, PLC - af mange elever opfattes som et kærkomment afbræk, så viser både hollandske og svenske undersøgelser, at netop skolebibliotekaren har stor betydning i forhold til at fremme læselysten. Derfor et der også hér, man i Aabenraa Kommune har valgt at sætte ind.

- Nu har vi først lige fået pengene, så vi for alvor kan komme i gang med at planlægge sammen med skolerne, men et af initiativerne vil blive en læsefestival, hvor eleverne fortæller om bøger, de har læst, og anbefaler dem til hinanden. Derudover er der gode erfaringer med, at børnene selv er med til at bestemme, hvilke bøger der skal købes, og så skal der være nok af det, der er godt, for det handler også om tilgængelighed, siger Lene Pagh.

Annonce

Alle får glæde af projekt

Selv om det kun er otte skoler, der er med i projektet, så får samtlige folkeskoler i Aabenraa Kommune glæde af det. Lene Pagh har nemlig valgt at bruge en del af sit eget budget i PUC på at købe adgang til portalen "BookBites". Til trods for, at undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) for nylig meldte ud, at hun mener, elever i dag møder for mange skærme og for få bøger.

- Vi har også afsat midler til bøger, men det skal være en kombination, for der er masser af motivation i digital læsning - især for drenge og for dem, der har brug for oplæsning. Man skal huske, at det handler om lysten til at læse, og det skal vi ikke lægge hindringer i vejen for, forklarer PUC-lederen, der mener, man heller ikke skal være blind for, at det hos nogle giver lyst til et ekstra nøk, at man digitalt både kan måle hastigheden og tælle læste sider i alt i både digitale bøger og bøger af papir.

Otte skoler er med

  • Der var 9,5 millioner kroner i Undervisningsministeriets pulje til "Understøttelse af læselyst i folkeskolen", som blev delt ud i portioner på 50.000 kroner per skole. Derudover var der sat en begrænsning på, så den samme kommune højst kunne få penge til fem skoler.
  • I Aabenraa Kommune var der otte skoler, der havde reageret på muligheden for at sætte øget fokus på at få flere på mellemtrinnet til at læse - nemlig Stubbæk Skole, Tinglev Skole, Felsted Skole, Løjt Kirkeby Skole, Fjordskolen, Høje Kolstrup Skole og de to børneuniverser i Hellevad og Ravsted.
  • De fem førstnævnte skoler har fået penge fra puljen, men kommunens skoleforvaltning har valgt selv at finde 150.000 kroner i sit budget, så alle otte skoler kan være med i projektet.
Annonce

Selvfølgelig blev det ja

Stubbæk Skole er en af otte skoler, der er med i projektet, og skoleleder Michael Petersen var ikke i tvivl om svaret, da skolens to bibliotekarer og læsevejledningen bad om lov til at deltage.

- Det kan man da kun sige god for, mener han og fortæller, at tankerne i Stubbæk går i retning af øget tid på skolebiblioteket, ligesom der skal fokus på, hvilke bøger man bedst rammer drenge og piger med, og hvilke bøger der skal satses på for de svagere læsere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce