Annonce
Haderslev

Elever tager godt i mod sønderjysk på skemaet

Anthon Slot kan kun nogle få ord på sønderjysk, men han kan muligvis komme til at lære flere, hvis dialekten kommer på skoleskemaet. Foto: Frederik Brogaard
Mere sønderjysk sprog og kultur på skoleskemaet lyder ikke afskrækkende for eleverne i 7.B på Kløvermarkskolen i Haderslev. Selv taler de ikke ret meget sønderjysk, men alligevel betyder den sønderjyske identitet noget.
Annonce

Sønderjylland: Da klokken ringer ind til time på Kløvermarkskolen klokken 10:15 mandag formiddag, står der engelsk på skemaet i 7.B. Her skal eleverne læse en tekst højt for hinanden, to og to.

I fremtiden kan de muligvis komme til at læse højt for hinanden på sønderjysk. I hvert fald foreslår formanden for landdistriktsudvalget i Haderslev Kommune, Bent Kloster (V), at der skal mere sønderjysk kultur på skemaet i de lokale folkeskoler.

I 7.B på Kløvermarkskolen i Haderslev, bliver der taget godt imod forslaget om mere sønderjysk kultur i undervisningen.

- Jeg gad godt at lære det. Vi kommer jo fra Sønderjylland, så jeg synes vi skal kunne snakke sønderjysk. Og så lyder det også fedt, siger 13-årige Bastian Andersen fra 7.B på Kløvermarkskolen.

Hvis sønderjysk blev at muligt valgfag, ville Bastian helt sikkert vælge det. Også klassekammeraten Ivalu Huusmann tager godt imod forslaget om mere sønderjysk på skemaet.

- Jeg synes, det ville være rigtig godt, hvis vi lærte sønderjyske og noget sønderjysk kultur, når vi nu kommer fra Sønderjylland og bor her, siger 13-årige Ivalu Huusmann fra 7.B.

Annonce

I familien taler de sønderjysk


Jeg gad godt at lære det. Vi kommer jo fra Sønderjylland, så jeg synes vi skal kunne snakke sønderjysk

Bastian Andersen, skoleelev i 7.B, Kløvermarkskolen i Haderslev


Anthon Slot (forrest, højre), Bastian Andersen (bagerst, højre), Alberte Neumann (bagerst, venstre) og Ivalu Huusmann kunne godt finde på at vælge sønderjysk som valgfag, hvis det blev muligt. Foto: Frederik Brogaard

Selv om eleverne gerne vil have mere sønderjysk i skolen, så er det ikke den lokale dialekt, der primært bliver talt i skolegården eller hjemme omkring middagsbordet.

- Jeg kan ikke snakke særlig meget sønderjysk, men hele min mors familie gør det, fortæller Alberte Neumann fra 7.B.

Også i Bastian Andersens familie bliver der talt sønderjysk blandt de ældre generationer

- Jeg er selv helt elendig til sønderjysk, men min farmor og farfar taler det og hele min fars familie, siger Bastian Andersen.

Sønderjysk i skolen, det ville være ok, mener flere af de elever, som JV talte med. Foto: Frederik Brogaard.
Annonce

Sønderjysk er gledet ud af klasselokalet

Det er også tydeligt, at egnens dialekt fylder mindre i klasselokalet, end den gjorde for bare få år siden.

- Da jeg startede som lære for 10 år siden, var der nogen elever, der kunne have svært ved at stave ordentligt på rigsdansk, fordi de simpelthen tænkte på sønderjysk. Det ser jeg slet ikke i dag, fortæller 7.B's klasselærer, Sofie Weitemeyer, der har klassen til dansk og engelsk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce