Annonce
Aabenraa

Elever vandt med bæredygtig genbrug af tekstil

Cecilie Søndergaard og Maja Holm, der her ses med deres vinderprojekt, skal om små tre uger til finalestævnet i København. Pressebillede

Aabenraa: To gymnasieelever fra Teknisk Gymnasium Sønderjylland har netop vundet regionsdelen af DM i Teknologi og erhvervscase 2018, der blev afviklet i Esbjerg.

Cecilie Søndergaard og Maja Holm sikrede sig førstepladsen i konkurrencen med en idé om genbrug af tekstil.

Dermed går de direkte til finalen, hvor fem HTX-hold fra hver region skal kæmpe om at vinde hele DM. Det sker på Børsen i København onsdag 26. september.

Cecilie Søndergaard og Maja Holm stillede op i konkurrencen med deres idé om at genbruge tekstil og sy nyt af gammelt - en bæredygtig indsats, fordi fremstilling af tøj og tekstiler er ressourcetungt og meget miljøbelastende.

De to vindere går til hverdag på det tekniske gymnasium i Aabenraa, men de har begge valgt faget design som tilvalg til deres studieretning BioScience - og designdelen foregår i Sønderborg, så et par dage om ugen pendler de fra Aabenraa.

Det var ud fra undervisningen, at de fik idéen med at genbruge stof og syede den frakke, de vandt med.

- Vi ville gøre opmærksom på, hvor ressourcekrævende det er at producere tekstiler fra nyt af, siger Cecilie Søndergaard.

Det formidlede pigerne ved mesterskaberne i Esbjerg, og der var rigtig mange besøgende på deres stand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce