Annonce
Esbjerg

Elevers sult-forsøg varede kun fire timer

- Jeg kan huske, at jeg engang ventede på, at min mor var ude at handle i Bilka og Rema1000, og jeg var så sulten og anede ikke, hvordan jeg skulle lave en toast. Det var så ubehageligt, at det er svært at forestille sig at skulle være hjemløs og sulte hele tiden. Det er virkelig synd for de hjemløse, og især for dem der både har et misbrug og psykiske problemer, sagde 12-årige Freya Nielsen, mens klassekammeraten Sif Rahr forestillede sig, at hun ville blive virkelig dårlig med ondt i maven og måske kaste op, hvis hun ikke fik mad. Foto: Jakob Siig Nielsen
Elever fra 6. klasse forsøgte tirsdag at springe måltider over for at mærke livet som hjemløs. De er med i et projekt om FN's verdensmål og Vadehavet, som skal resultere i kunst, musik, en app-rundrejse i Esbjerg og kreative løsninger på grimme problemer.

ESBJERG: Øjnene spærres op, mens Ingelise Wenzel fortæller. Socialpræsten kan nogle utrolige historier, som hører til i et helt andet type liv, end det der leves hos 6. B fra Sønderrisskolen.

Der er manden, som var så sølle, at han ikke havde noget tøj at skifte mellem. Hans ene ben var sat af, og personalet måtte ringe og spørge foreningen De Hjemløses Venner, om de havde et sæt sengetøj til ham.

Eller der var ham narkomanen, som ikke havde noget mad, hvor De Hjemløses Venner var blevet kontaktet, fordi de nogle gange kommer og fylder køleskabet op hos folk uden mad. Men ham her nåede at dø af sit misbrug på de få dage, der gik, inden maden blev leveret til ham.

Eller der var den hjemløse pige på 18 år, som endelig havde fået et sted at bo, men da hun fik lov at vælge gratis møbler i en genbrugsbutik, valgte hun en meget gammeldags sofa og et maleri af en kirke, en å og nogle køer. Ikke typisk stilen for en teenager, men hun havde lyst til at indrette sit hjem som det eneste sted, hun havde følt glæde og tryghed i sin opvækst: I mormors stue.

Det er barske sager, Ingelise Wenzel har kendskab til, men sådan er det, når man beskæftiger sig med FN's verdensmål. I et større projekt, hvor en række skoleklasser ved Vadehavet skal beskæftige sig med verdensmålene, var turen tirsdag kommet til 6. B på Sønderrisskolen og til verdensmålet "Stop sult".

Vadehav og verdensmål

"Vervad" er et projekt, hvor 17 klasser på skoler i Vadehavsregionen - Esbjerg, Varde, Tønder og Fanø kommuner - hver arbejder med et af FN's verdensmål. Baseret på viden om det specifikke verdensmål viser de i kreative udtryksformer, som tegning, maleri, digte og eventyr, hvordan de forstår målet.

De laver også en landartskulptur med en professionel landartkunstner og en sang med en professionel sangskriver. Det hele samles på en app, hvor nysgerrige bagefter vil kunne rejse rundt via denne app til lokationer i vadehavsregionen og se, hvad eleverne har lavet - og herved lære om målene.

En stor koncert afholdes på femårsdagen for vedtagelsen af FN’s verdensmål, nemlig den 25. september 2020. Det sker på Dokhavnen i samarbejde med Havneadministrationen, hvor de 17 sange synes af dygtige lokale og nationale solister med nogle af skolernes kor som backing. Desuden afholdes der i forbindelse med koncerten virksomhedsbesøg, workshops og udstillinger med fokus på verdensmålene. Og den helt nye app får premiere.

Fire timers sult

- Er det egentlig ikke bedre at være i fængsel end at være hjemløs? spørger en dreng fra klassen Ingelise Wenzel, nu hvor hun har fortalt, at hun arbejder som fængselspræst.

Jo, for så vidt det gælder faste måltider og noget struktur på hverdagen, mener Wenzel, men man skal tage i betragtning, at man til gengæld lever på 6,53 kvadratmeter 23 timer i døgnet.

Ingelise Wenzel var dagens oplægsholder, mens projektets to tovholdere er Gert Barslund og Marco Brodde. Derudover medvirker en række andre lokale i projektet, der skal munde ud i en sang og et kunstværk for hvert af de 17 verdensmål.

6. B fra Sønderrisskolen skal eksempelvis arbejde med, hvordan en bunke kasserede bøger kan laves om til værdi, der kan give mad til sultne hjemløse.

Og for overhovedet at forstå, hvad det der med at være sulten uden at kunne få mad, handler om, valgte en stor del af klassen at faste de første fire timer af deres skoledag.

- Jeg begynder at få kvalme, fortalte en pige, da hun nåede middagstid uden at have fået sin formiddagssnack.

- Jeg har svært ved at sidde stille og kan ikke fokusere, sagde en dreng.

Så var det godt, at madpakken ventede efter de strenge fire timer. Og motivationen var i top for at hjælpe andre, der ikke lige har en taske med en madpakke i.

Der har allerede været gennemført fire projektforløb omkring Vadehavet og Verdensmålene. Tidligere har en gruppe elever i samarbejde med en kunstner lavet denne skraldespand, som der kommer et monster op af. Foto: Gert Barslund
Ude ved Fiskeri- og søfartsmuseet kan man se et andet af de værker, der er blevet til ud fra elevers fortolkning af verdensmålene. Her er det en fisk, der er ved at blive spist af en maskine, samtidig med at fisken selv er ved at spise et stykke plastik. Foto: Gert Barslund
På havnen er der gennem projektet opført en smuk træskulptur. Foto: Gert Barslund
Eleverne får revet i alt fire hele skoledage ud af skemaet til at hellige sig projektet. Foto: Gert Barslund
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brødrene Schmidt sælger deres livsværk: Ingen kan desværre huske prisen

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Kolding

Uro på bosted får bekymrede beboere i landsby til at samle underskrifter

Esbjerg

Købmandsgruppe bobler af optimisme: Indkalder snart borgerne til møde om ny butik i landsbyen

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Annonce