Annonce
Esbjerg

Elevers sult-forsøg varede kun fire timer

- Jeg kan huske, at jeg engang ventede på, at min mor var ude at handle i Bilka og Rema1000, og jeg var så sulten og anede ikke, hvordan jeg skulle lave en toast. Det var så ubehageligt, at det er svært at forestille sig at skulle være hjemløs og sulte hele tiden. Det er virkelig synd for de hjemløse, og især for dem der både har et misbrug og psykiske problemer, sagde 12-årige Freya Nielsen, mens klassekammeraten Sif Rahr forestillede sig, at hun ville blive virkelig dårlig med ondt i maven og måske kaste op, hvis hun ikke fik mad. Foto: Jakob Siig Nielsen
Elever fra 6. klasse forsøgte tirsdag at springe måltider over for at mærke livet som hjemløs. De er med i et projekt om FN's verdensmål og Vadehavet, som skal resultere i kunst, musik, en app-rundrejse i Esbjerg og kreative løsninger på grimme problemer.

ESBJERG: Øjnene spærres op, mens Ingelise Wenzel fortæller. Socialpræsten kan nogle utrolige historier, som hører til i et helt andet type liv, end det der leves hos 6. B fra Sønderrisskolen.

Der er manden, som var så sølle, at han ikke havde noget tøj at skifte mellem. Hans ene ben var sat af, og personalet måtte ringe og spørge foreningen De Hjemløses Venner, om de havde et sæt sengetøj til ham.

Eller der var ham narkomanen, som ikke havde noget mad, hvor De Hjemløses Venner var blevet kontaktet, fordi de nogle gange kommer og fylder køleskabet op hos folk uden mad. Men ham her nåede at dø af sit misbrug på de få dage, der gik, inden maden blev leveret til ham.

Eller der var den hjemløse pige på 18 år, som endelig havde fået et sted at bo, men da hun fik lov at vælge gratis møbler i en genbrugsbutik, valgte hun en meget gammeldags sofa og et maleri af en kirke, en å og nogle køer. Ikke typisk stilen for en teenager, men hun havde lyst til at indrette sit hjem som det eneste sted, hun havde følt glæde og tryghed i sin opvækst: I mormors stue.

Det er barske sager, Ingelise Wenzel har kendskab til, men sådan er det, når man beskæftiger sig med FN's verdensmål. I et større projekt, hvor en række skoleklasser ved Vadehavet skal beskæftige sig med verdensmålene, var turen tirsdag kommet til 6. B på Sønderrisskolen og til verdensmålet "Stop sult".

Vadehav og verdensmål

"Vervad" er et projekt, hvor 17 klasser på skoler i Vadehavsregionen - Esbjerg, Varde, Tønder og Fanø kommuner - hver arbejder med et af FN's verdensmål. Baseret på viden om det specifikke verdensmål viser de i kreative udtryksformer, som tegning, maleri, digte og eventyr, hvordan de forstår målet.

De laver også en landartskulptur med en professionel landartkunstner og en sang med en professionel sangskriver. Det hele samles på en app, hvor nysgerrige bagefter vil kunne rejse rundt via denne app til lokationer i vadehavsregionen og se, hvad eleverne har lavet - og herved lære om målene.

En stor koncert afholdes på femårsdagen for vedtagelsen af FN’s verdensmål, nemlig den 25. september 2020. Det sker på Dokhavnen i samarbejde med Havneadministrationen, hvor de 17 sange synes af dygtige lokale og nationale solister med nogle af skolernes kor som backing. Desuden afholdes der i forbindelse med koncerten virksomhedsbesøg, workshops og udstillinger med fokus på verdensmålene. Og den helt nye app får premiere.

Fire timers sult

- Er det egentlig ikke bedre at være i fængsel end at være hjemløs? spørger en dreng fra klassen Ingelise Wenzel, nu hvor hun har fortalt, at hun arbejder som fængselspræst.

Jo, for så vidt det gælder faste måltider og noget struktur på hverdagen, mener Wenzel, men man skal tage i betragtning, at man til gengæld lever på 6,53 kvadratmeter 23 timer i døgnet.

Ingelise Wenzel var dagens oplægsholder, mens projektets to tovholdere er Gert Barslund og Marco Brodde. Derudover medvirker en række andre lokale i projektet, der skal munde ud i en sang og et kunstværk for hvert af de 17 verdensmål.

6. B fra Sønderrisskolen skal eksempelvis arbejde med, hvordan en bunke kasserede bøger kan laves om til værdi, der kan give mad til sultne hjemløse.

Og for overhovedet at forstå, hvad det der med at være sulten uden at kunne få mad, handler om, valgte en stor del af klassen at faste de første fire timer af deres skoledag.

- Jeg begynder at få kvalme, fortalte en pige, da hun nåede middagstid uden at have fået sin formiddagssnack.

- Jeg har svært ved at sidde stille og kan ikke fokusere, sagde en dreng.

Så var det godt, at madpakken ventede efter de strenge fire timer. Og motivationen var i top for at hjælpe andre, der ikke lige har en taske med en madpakke i.

Der har allerede været gennemført fire projektforløb omkring Vadehavet og Verdensmålene. Tidligere har en gruppe elever i samarbejde med en kunstner lavet denne skraldespand, som der kommer et monster op af. Foto: Gert Barslund
Ude ved Fiskeri- og søfartsmuseet kan man se et andet af de værker, der er blevet til ud fra elevers fortolkning af verdensmålene. Her er det en fisk, der er ved at blive spist af en maskine, samtidig med at fisken selv er ved at spise et stykke plastik. Foto: Gert Barslund
På havnen er der gennem projektet opført en smuk træskulptur. Foto: Gert Barslund
Eleverne får revet i alt fire hele skoledage ud af skemaet til at hellige sig projektet. Foto: Gert Barslund
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter møde: Ingen udsigt til vagtlægebesøg i mindre byer foreløbig

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Halvdelen af Esbjergs ambulancer er flyttet til Fyn i to uger: Udmattede ambulancereddere er bange for at lade borgere i stikken

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Esbjerg

Efter kritik og kampvalg: Danmarks Naturfredningsforening Esbjerg skal have ny formand

Vejen

Kommunen hyldede sine helte: Jernmanden Frank gjorde det umulige trods hård diagnose

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Esbjerg For abonnenter

Kartoffelpizza-spøgelser, nougat-gravsteder og flagermusbrød: Louise bestod med sjælden topkarakter

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Haderslev For abonnenter

Ildspåsættelse gav forløsning: 24-årig brandstifter begyndte karrieren allerede som 16-årig

Aabenraa For abonnenter

Sønderjyde blev dømt for at drage i krig i Syrien: Nu skal EU-domstol afgøre, om Danmark har brudt hans menneskerettigheder

Nordtyskland

Vælg den rette tv-station: Her kan du følge det historiske valg, hvor tyskerne kan stemme dansk

Annonce