Annonce
Esbjerg

Elevers sult-forsøg varede kun fire timer

- Jeg kan huske, at jeg engang ventede på, at min mor var ude at handle i Bilka og Rema1000, og jeg var så sulten og anede ikke, hvordan jeg skulle lave en toast. Det var så ubehageligt, at det er svært at forestille sig at skulle være hjemløs og sulte hele tiden. Det er virkelig synd for de hjemløse, og især for dem der både har et misbrug og psykiske problemer, sagde 12-årige Freya Nielsen, mens klassekammeraten Sif Rahr forestillede sig, at hun ville blive virkelig dårlig med ondt i maven og måske kaste op, hvis hun ikke fik mad. Foto: Jakob Siig Nielsen
Elever fra 6. klasse forsøgte tirsdag at springe måltider over for at mærke livet som hjemløs. De er med i et projekt om FN's verdensmål og Vadehavet, som skal resultere i kunst, musik, en app-rundrejse i Esbjerg og kreative løsninger på grimme problemer.

ESBJERG: Øjnene spærres op, mens Ingelise Wenzel fortæller. Socialpræsten kan nogle utrolige historier, som hører til i et helt andet type liv, end det der leves hos 6. B fra Sønderrisskolen.

Der er manden, som var så sølle, at han ikke havde noget tøj at skifte mellem. Hans ene ben var sat af, og personalet måtte ringe og spørge foreningen De Hjemløses Venner, om de havde et sæt sengetøj til ham.

Eller der var ham narkomanen, som ikke havde noget mad, hvor De Hjemløses Venner var blevet kontaktet, fordi de nogle gange kommer og fylder køleskabet op hos folk uden mad. Men ham her nåede at dø af sit misbrug på de få dage, der gik, inden maden blev leveret til ham.

Eller der var den hjemløse pige på 18 år, som endelig havde fået et sted at bo, men da hun fik lov at vælge gratis møbler i en genbrugsbutik, valgte hun en meget gammeldags sofa og et maleri af en kirke, en å og nogle køer. Ikke typisk stilen for en teenager, men hun havde lyst til at indrette sit hjem som det eneste sted, hun havde følt glæde og tryghed i sin opvækst: I mormors stue.

Det er barske sager, Ingelise Wenzel har kendskab til, men sådan er det, når man beskæftiger sig med FN's verdensmål. I et større projekt, hvor en række skoleklasser ved Vadehavet skal beskæftige sig med verdensmålene, var turen tirsdag kommet til 6. B på Sønderrisskolen og til verdensmålet "Stop sult".

Annonce

Vadehav og verdensmål

"Vervad" er et projekt, hvor 17 klasser på skoler i Vadehavsregionen - Esbjerg, Varde, Tønder og Fanø kommuner - hver arbejder med et af FN's verdensmål. Baseret på viden om det specifikke verdensmål viser de i kreative udtryksformer, som tegning, maleri, digte og eventyr, hvordan de forstår målet.

De laver også en landartskulptur med en professionel landartkunstner og en sang med en professionel sangskriver. Det hele samles på en app, hvor nysgerrige bagefter vil kunne rejse rundt via denne app til lokationer i vadehavsregionen og se, hvad eleverne har lavet - og herved lære om målene.

En stor koncert afholdes på femårsdagen for vedtagelsen af FN’s verdensmål, nemlig den 25. september 2020. Det sker på Dokhavnen i samarbejde med Havneadministrationen, hvor de 17 sange synes af dygtige lokale og nationale solister med nogle af skolernes kor som backing. Desuden afholdes der i forbindelse med koncerten virksomhedsbesøg, workshops og udstillinger med fokus på verdensmålene. Og den helt nye app får premiere.

Fire timers sult

- Er det egentlig ikke bedre at være i fængsel end at være hjemløs? spørger en dreng fra klassen Ingelise Wenzel, nu hvor hun har fortalt, at hun arbejder som fængselspræst.

Jo, for så vidt det gælder faste måltider og noget struktur på hverdagen, mener Wenzel, men man skal tage i betragtning, at man til gengæld lever på 6,53 kvadratmeter 23 timer i døgnet.

Ingelise Wenzel var dagens oplægsholder, mens projektets to tovholdere er Gert Barslund og Marco Brodde. Derudover medvirker en række andre lokale i projektet, der skal munde ud i en sang og et kunstværk for hvert af de 17 verdensmål.

6. B fra Sønderrisskolen skal eksempelvis arbejde med, hvordan en bunke kasserede bøger kan laves om til værdi, der kan give mad til sultne hjemløse.

Og for overhovedet at forstå, hvad det der med at være sulten uden at kunne få mad, handler om, valgte en stor del af klassen at faste de første fire timer af deres skoledag.

- Jeg begynder at få kvalme, fortalte en pige, da hun nåede middagstid uden at have fået sin formiddagssnack.

- Jeg har svært ved at sidde stille og kan ikke fokusere, sagde en dreng.

Så var det godt, at madpakken ventede efter de strenge fire timer. Og motivationen var i top for at hjælpe andre, der ikke lige har en taske med en madpakke i.

Der har allerede været gennemført fire projektforløb omkring Vadehavet og Verdensmålene. Tidligere har en gruppe elever i samarbejde med en kunstner lavet denne skraldespand, som der kommer et monster op af. Foto: Gert Barslund
Ude ved Fiskeri- og søfartsmuseet kan man se et andet af de værker, der er blevet til ud fra elevers fortolkning af verdensmålene. Her er det en fisk, der er ved at blive spist af en maskine, samtidig med at fisken selv er ved at spise et stykke plastik. Foto: Gert Barslund
På havnen er der gennem projektet opført en smuk træskulptur. Foto: Gert Barslund
Eleverne får revet i alt fire hele skoledage ud af skemaet til at hellige sig projektet. Foto: Gert Barslund
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce