Annonce
Kultur

Elisabeth kommer til Skjern med sin nye bog

I sin nye bog, 'Store børn', beskriver Elisabeth Gjerluff Nielsen blandt andet sit forhold til sin storebror, Peter A.G. Nielsen. Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017
Elisabeth Gjerluff Nielsen udgiver 22. august 'Store børn', der bygger på erindringer om hendes familie og alt det, hun er rundet af i Skjern. Dagen efter udgivelsen besøger hun sin fødeby for at signere bøger.

Skjern: Men min far mener ikke, at det var Jens, der begyndte. Så nu, hvor Peter ikke vil sige undskyld, kan han blive fri for at komme med til Kvie Sø og i stedet få lov at blive alene hjemme i en søndagsstille, sommerdøsig, tung, varm by en hel lang helligdag med udsigt til De Gamles Hjem og kirken. Her kan han gå og stege i sit eget fedt og spille 'martyr', som det hedder, når man ikke vil bøje sig. Og det vil man ikke i vores familie.

Der er masser af fine, små fortællinger fra Skjern og omegn i den bog, Elisabeth Gjerluff Nielsen torsdag 22. august udgiver på forlaget Gyldendal.

- Det er på en måde en kærlighedserklæring at gå ned i det her stof, siger hun om 'Store børn', der bærer undertitlen 'Erindring om en familie.'

Dagen efter den officielle udgivelse vender Elisabeth Gjerluff Nielsen hjem til sin fødeby for at signere bøger hos Bog & Idé i Jernbanegade.

Annonce

Et kompliceret forhold

'Store børn' er også en skildring af den sorg og smerte, der sætter sig i krop og sjæl, når man ikke kan nå de søskende, man som udgangspunkt burde have allermest til fælles med - blandt andre Peter A.G. Nielsen.

Om sit forhold til sin Gnags-berømte storebror siger Elisabeth Gjerluff Nielsen, at 'det er kompliceret.' I bogen kommer det blandt andet til udtryk i beskrivelsen af en ophedet diskussion mellem Elisabeth og Peter - i en situation, hvor de er dybt uenige om, hvorvidt mellemnavnet skal staves med et eller to f'er.

- Der er nogle glansbilleder af uproblematiske familieliv, jeg ikke ønsker at give videre, siger Elisabeth om en af grundene til at have skrevet den 264 sider lange 'Store børn.'

For de, der ikke har mulighed for at kigge ind hos Bog & Idé 23. august, venter der en ny mulighed for at komme tæt på Elisabeth 28. november, hvor hun klokken 19 deltager i et forfatterforedrag på Skjern Bibliotek.

Læs uddrag fra bogen og interview med Elisabeth i Dagbladet Søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce