Annonce
Tarm

Elisabeths bog hitter hos folket: Det voksne publikum er vilde med 'Store børn'

I sin nye erindringsbog, 'Store børn', fortæller Elisabeth Gjerluff Nielsen blandt andet om, hvordan det var at vokse op som den mindste af fire søskende i Skjern. Arkivfoto: Martin Ravn
Efter en uge på markedet står det klart, at Elisabeth Gjerluff Nielsens nye bog, 'Store børn', sælger godt. Bogen rummer blandt andet en række erindringer fra barn- og ungdommen med tre søskende i Skjern.

Skjern: Det er ikke altid, det går, som præsten prædiker - eller som anmelderne skriver.

Tag nu bare litteraturanmelder på Information, Nanna Goul, der i sin omtale af Elisabeth Gjerluff Nielsens nye erindringsbog blandt andet skrev dette fornylig:

- Jeg mener, man ville have gjort forfatteren en stor tjeneste ved ikke at lade 'Store børn' udkomme. Men nu står den her. Og jeg aner virkelig ikke, hvad jeg skal stille op med den.

Men det gør danskerne, der hellere end gerne vil læse Elisabeth Gjerluff Nielsens 264 sider lange erindringer, der tager sit udgangspunkt i Skjern. I hvert fald ifølge diverse bestsellerlister.

Hos Bog & Idé indtager 'Store børn' førstepladsen, mens kollegaen Arnold Busck har bogen placeret som nummer to på salgslisten - klemt ind mellem biografier om Karen Blixen og Kim Larsen.

Annonce

Fire stjerner i to aviser

- Ikke alt kan måles og vejes, men her kom lige et brev, som gjorde min glæde meget let og stor, skrev 62-årige Elisabeth Gjerluff Nielsen torsdag på Facebook, hvor hun samtidig fremviste en udskrift af en besked fra Gyldendal.

På den varme hilsen fra forlaget - sendt en uge efter udgivelsesdatoen - fremgår det blandt andet også, at 'Store børn' ligger som nummer tre på Mofibos liste over de mest lyttede bøger udgivet af Gyldendal, nummer fem på bestsellerlisten for lydbøger og nummer ti på hitlisten for e-bøger.

I Berlingske uddelte anmelder Birgitte Borup fire stjerner til bogen, der blandt andet fik disse ord med på vejen:

- Elisabeth Gjerluff Nielsen har begået en personlig og indfølt bog, der er et spejl for alle dem, der har rod i relationerne.

Efter læsning af 'Store børn' kvitterede også Kristeligt Dagblad med fire stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce