Annonce
Danmark

Ellemann-Jensen: Det skal være slut med fløjkrige i Venstre

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I sin præsentationstale siger Jakob Ellemann-Jensen, at han er dødtræt af fløjkrigene i sit parti.

Det skal være slut med fløjkrig, og loyaliteten til formanden skal herske.

Sådan lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen (V) i sin præsentationstale ved Venstres ekstraordinære landsmøde.

Her forventes han at blive valgt som Venstres nye formand.

- Venstre er et parti med en stolt fortid og en strålende fremtid. Hvis vi altså selv vælger det. Det kommer ikke af sig selv. Det kommer til at kræve noget af os alle sammen, siger Ellemann-Jensen.

- Det kræver først og fremmest, at vi er enige om, at fløjkrige er fortid. For at sige det helt uden omsvøb: Jeg er dødtræt af fløjkrig og fløjkrigere og den kultur, der følger med.

- Både i folketingsgruppen, men også lokalt, hvor der har været foreninger på den ene side og på den anden side.

- Hvis det får lov at fortsætte, så er det et spørgsmål om tid, før Venstre ikke længere er det store statsministerparti i blå blok. Det vil ikke være det værste.

- Det værste vil være, at vi har fortjent det. Så lad mig gøre det krystalklart, så ingen er i tvivl.

- Hvis jeg bliver formand for Venstre, vil jeg ikke bebrejde nogen fortidens loyalitet. Og jeg forventer også entydigt, at det gælder alle andre, så længe der ikke er tvivl om fremtidens loyalitet. Loyaliteten overfor vores parti, vores landsmøde og vores formand, siger Ellemann-Jensen.

Venstre skal have ny formand og næstformand efter en tumultarisk august. Her sagde Lars Løkke Rasmussen (V) farvel som formand og Kristian Jensen (V) som næstformand efter intern uro.

- Hvis I viser mig den tillid, det er at blive valgt til Venstres formand, vil jeg opfatte mit valg som et klart mandat til at skabe ro.

- Og - hvis det kommer dertil - gøre, hvad der skal til for at undgå en genopførelse af den fløjkrig, der har martret Venstre.

- Det kræver en klar ansvarsfordeling. Det er slut med tvivl om, hvem der bestemmer hvad, og hvordan magten er fordelt. Formandskabets tid i Venstre er forbi. For fremtiden har Venstre én formand, siger Ellemann-Jensen.

Han vil ikke kun samle Venstre. Men også blå blok.

- Jeg er ikke fredsmægler. Jeg er ikke diplomat. Og jeg er slet ikke parterapeut. Men jeg ved, at det hele begynder med en kop kaffe.

- Kære Søren Pape, Kristian Thulesen Dahl, Alex Vanopslagh og Pernille Vermund. Jeg håber, at I har tid i kalenderen, siger Ellemann-Jensen med henvisning til partilederne for De Konservative, DF, LA og Nye Borgerlige.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce