Annonce
Haderslev

Ellen Marie blev vred: Hvorfor går de ikke med mundbind

Ellen Marie Juhl fra Haderslev sidder i kørestol. Hun har kronisk leddegigt og oveni diabetes og er derfor udsat. Af samme grund undrer det hende, hvorfor det tog så lang tid for hjemmeplejen at tage mundbind på. Foto: Inge Rogat Møller
Den 73-årige Ellen Marie Juhl fra Haderslev undrede sig over, at hjemmeplejen i Haderslev Kommune i alt for lang tid ikke tog mundbind på, når de kom om morgenen. Kommunen har dog blot fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og de er nu blevet skærpede.
Annonce

Haderslev: På hoveddøren står der ”Ingen adgang uden mundbind”.

Det er Ellen Marie Juhl i Nørregade i Haderslev, der har hængt papirlappen op. Gennem lang tid har den 73-årige pensionist følt sig utryg i sit eget hjem. For mens resten af samfundet tog mundbind på i busser, tog og på restauranter, så dukkede hjemmeplejen i alt for lang tid op – uden hverken mundbind eller handsker.

- Jeg blev altså bare så vred. Det var under al kritik. Så jeg satte altså skiltet op, siger Ellen Marie Juhl, der på billederne fra byrådsmødet i september så, at medlemmerne af Haderslev Byråd også gik med mundbind.


Jeg blev altså bare så vred. Det var under al kritik. Så jeg satte altså skiltet op.

Ellen Marie Juhl


- Det føltes bare helt forkert, og jeg blev oprigtig forarget over, at hjemmeplejen ikke bar mundbind, når de kom hos mig. Jeg og andre tilhører jo den sårbare grupper. Der kommer rigtig mange forskellige i mit hjem. Medarbejderne kan jo være smittebærere uden at vide det, og det gjorde mig vred at tænke på.

Annonce

Hjælp morgen og aften

Ellen Marie Juhl har flere gange om ugen besøg af den kommunale hjemmepleje. Hver dag morgen og aften for at hjælpe hende støttestrømper på, og to gange ugentligt for at få hjælp til at komme i bad. Mens hjemmeplejen, der kom for at bade hende, havde visir på, så var sosu’erne, der kom for at hjælpe med strømper sendt afsted uden udstyr.

Hun har ikke noget imod at blive kaldt for en skrap tante. Så hun skrev og ringede flere gange til kommunen for at få gjort noget ved sagen.

- For jeg syntes ikke, det kunne være rigtigt, at jeg skulle stille mundbind, sprit og handsker til rådighed for hjemmehjælperne.

Ellen Marie Juhl hængte et skilt op på sin dør, hvorpå hun skrev, at man skal have mundbind på. Jeg går jo også selv med mundbind, når jeg er ude, forklarer hun. Foto: Inge Rogat Møller

For Ellen Marie Juhl, der er tidligere hjemmehjælper, var det uforståeligt, at der skulle gå næsten to måneder, inden hendes henvendelser til hjemmeplejen og kommunen i begyndelsen af oktober blev hørt. Torsdag den 1. oktober havde hjemmehjælperen mundbind på, da hun kom for at hjælpe Ellen Marie Juhl op. Og det er der en forklaring på.

- Jeg kan godt forstå, at borgere kan blive forvirret og de skiftende instrukser og den skiftende praksis, som har præget og til dels stadig præger denne periode med covid-19. Vores tilgang i Haderslev Kommune er generelt, at vi arbejder så tæt på sundhedsstyrelsens retningslinjer som muligt og ud fra et forsigtighedsprincip, siger Louise Thule Christensen, der er afdelingschef i Senior, Rehabilitering, Kvalitet og Udvikling.

Annonce

Skærpede regler

Hjemmeplejens brug af mundbind kom nemlig som en følge af nye, skærpede regler fra Sundhedsstyrelsen for brug af mundbind, masker og visir. De kom den 28. september. Den 7. oktober blev de opdateret af kommunens sundhedsfaglige kvalitetskonsulent. Reglerne gælder, hvis man har kontakt med borgere, hvor de anbefalede to meters afstand ikke kan overholdes. De siger blandt andet, at er en borger særlig i risikogruppe og kan hjemmeplejen ikke undgå ansigt til ansigt kontakt inden for to meter, skal hjemmeplejen anvende et visir eller mundbind/maske som barriere. Det vil sige, at alle ansigt-til-ansigt kontakter mellem personale og borger indebærer, at der skal anvendes visir eller mundbind/maske som barriere.

Retningslinjerne siger også, at er en borger særlig i risikogruppe og/eller utryg ved om plejepersonale kan smitte, skal der bruges visir eller mundbind/maske.

I reglerne indskærpes der også, at man kan bruge samme mundbind/maske og visir hos flere borgere, når det ikke er fugtigt eller forurenet. Det betyder blandt andet, at man ikke må røre ved det eller tage det af mellem besøgene.

- Ud fra et forsigtighedsprincip burde man have gjort det fra begyndelsen, siger Ellen Marie Juhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Trekantområdet

Falck fandt fire nye coronatilfælde: Efterskole har sendt alle 160 elever hjem

Annonce