Annonce
Danmark

Ellen Trane: Vi skal have frihedskrigere - ikke fløjkrigere

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Næstformandskandidaten vil i lighed med den nyvalgte formand have et Venstre uden fløjkrige.

- Jeg er vokset op i Vestjylland, hvor vestenvinden er hård, og hvor man lærer at stå fast.

Sådan siger Ellen Trane Nørby (V) i sin præsentationsvideo ved Venstres ekstraordinære landsmøde, hvor hun forsøger at blive partiets nye næstformand.

I sin efterfølgende tale gør hun det klart, at hun er træt af fløjkrigene i Venstre. Dermed er hun på samme linje som den nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Netop fløjkrigene gjorde det af med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som henholdsvis formand og næstformand i en tumultarisk august fyldt med intern uro.

- Vi har haft en hård tid. Vi har været splittet, vi har haft fløjkrige og fløjkrigere, siger Ellen Trane Nørby i sin tale til Venstres delegerede, som skal vælge ny næstformand.

- Vi skal have bedre medlemsinddragelse og involvering og mere respekt for hinanden, siger hun.

- Vi skal spille holdspil igen, vi skal være holdspillere. Det vil jeg gerne sætte mig loyalt i spidsen for sammen med Venstres nye formand, siger Trane Nørby.

Hun er i kampvalg om at blive næstformand mod Inger Støjberg.

- Vi er ikke nationalkonservative, vi ser optimistisk på verden, siger Trane med tydelig reference til Støjberg, der tilhører den fløj i partiet, som har været martret af fløjkrige, hvilket resulterede i formandsoprøret.

- Uafhængigt hvem I vælger som næstformand for Venstre, så skal Venstre have en stram udlændingepolitik. Den skal være fast, fair og fornuftig, siger Trane Nørby.

Blandt de partifæller, som støtter Trane Nørby, er den tidligere minister Bertel Haarder (V). Uanset hvem der vælges, skal Venstre stå sammen, siger han, men Haarder peger altså på Trane Nørby.

- Vi skal vælge mellem to jyder, begge stærke og seje. Men husk, vi skal ikke vælge kronprinsesse. Vi skal ikke have noget formandskab.

- Vi skal vælge en medhjælper til formanden, som kan hjælpe formanden med at holde forbindelsen til baglandet, siger Haarder.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce