Annonce
Læserbrev

Ellers kommer de unge efter jer, Esbjerg

Læserbrev: Sådan sagde sidste års modtager af Universitetsprisen, Clara Josephine Feldman sin tale på uddannelseskonferencen i Esbjerg som en opsang til Esbjerg om at få ansat flere nyuddannede STEM-studerende. Som ph.d.-studerende med speciale i unges flyttemønstre ved SDU synes jeg Claras udtalelse er både rammende og symptomatisk. På en ellers fremragende konference arrangeret af Business Esbjerg med spændende og relevante talere glimrede én ting ved sit minimale antal: De unge, de studerende.

Jeg vil håbe at man i fremtiden ved lignende arrangementer forsøger at lave en mere lige fordeling mellem uddannelsesledere, politikere, organisationsoverhoveder og lobbyrepræsentanter på den ene side og unge studerende på både ungdoms- og videregående uddannelser på den anden for at sikre mere dynamiske og fremtidssikrede konferencer. For de unge stemmer, som var til stede, kom med nogle af dagens højdepunkter:

Mathilde Holm Plantener, elevrådsformand på Rybners STX og HHX, skar det helt ud i pap: Hvis vi ikke bliver bedre til at oplyse om, hvilke uddannelser som der er til rådighed, forsvinder byens unge til de større byer ”for det er dem vi hører om”. Dette udsagn bakker mine egne forskningsresultater bestemt også op om.

Efter dagens konference er det klart for alle, at der skal ske noget innovativt, langsigtet og transformativt i Esbjerg hvis den nedadgående demografiudvikling skal vendes – og de unge vil gerne lave den forandring, gøre verdensmålene til virkelighed og skabe den nye store energi-innovation. Tag dem med på råd og, allerhelst, tag dem med i førerhuset. Ellers kommer de efter jer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Hul igennem til ny vandrutsjebane

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce