Annonce
Udland

Elton John raser mod russisk filmcensur

Simon Dawson/Reuters
Russisk filmcensur viser, hvilket splittet verden vi stadig lever i, skriver Elton John på Twitter. Indhold

Elton John går skarpt i rette med russisk filmcensur, som har bortcensureret sexscenerne i filmen "Rocketman" om hans liv og karriere.

- Vi modsætter os på det stærkeste beslutningen om at censurere "Rocketman" på det russiske marked, hvilket vi først er blevet bekendt med i dag, skriver Elton John og holdet bag filmen på Twitter.

- Paramount Pictures har været modige partnere og har ladet os skabe en film som på ærlig og usminket måde genskaber Eltons ekstraordinære liv, hedder det videre.

Blandt det, som de russiske biografgæster ikke får at se, er scener, hvor Elton John, spillet af Taron Egerton, har sex med mandlige partnere.

– At den lokale distributør har fundet det nødvendigt at klippe visse scener ud og dermed fratage publikum muligheden for at se filmen, som den var tænkt, viser på en nedslående måde, hvilken splittet verden vi stadig lever i, og hvordan den på grusom vis nægter at acceptere kærlighed mellem to mennesker, skriver den 72-årige britiske stjerne på Twitter.

Elton John har markeret sig som en stærk forkæmper for homofiles rettigheder og har tidligere protesteret mod en russisk lov som forbyder udbredelse af "homoseksuel propaganda".

Det russiske distributionsselskab har over for nyhedsbureauet Tass bekræftet, at dele af filmen er censureret.

- Ja, filmen er tilpasset russisk lov, oplyser Central Partnership.

Der er bortcensureret scener, der viser homoseksuel sex og narkotikamisbrug. Filmens slutning er også ændret.

Ruslands kulturminister, Vladimir Medinskij, siger til det statslige nyhedsbureau RIA Novosti, at hans ministerium, ikke har haft noget at gøre med censuren af filmen. Det ligger i hænderne hos distributørerne af filmen, siger han.

Amnesty International kalder censuren af filmen for en fornærmelse mod lbgt-personer.

Elton John er populær i Rusland, hvor han første engang optrådte i sovjetæraen i 1979.

"Rocketman" havde premiere den 16. maj ved filmfestivalen Cannes, hvor filmen fik stående bifald.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce