Annonce
Esbjerg

Se billederne: Sømmet i bund til EM i mikro traktor-træk

14-årige Asbjørn giver den fuld gas og er klar til at sende traktoren ud på den 15 meter lange jordbane, hvor det gælder om at få slæden længst muligt ud. Foto: Martin Ravn
131 entusiaster inden for nichesporten, mikro traktortræk, havde lørdag en fornøjelig eftermiddag i én af de store udstillingshaller hos maskinforretningen A.P. Jørgensen i Ribe. Europamestre i ni forskellige klasser skulle kåres.

RIBE: Sømmet i bund og fuld fart frem. Det var sådan set hvad det handlede om, da den europæiske elite i mikro traktortræk lørdag mødtes for at kæmpe om Europamesterskabet i traktortræk med små hjemmebyggede maskiner.

- Reglerne er de samme som i traktortræk med store traktorer. Det handler om at få slæden længst ud, konstaterer Ulrik Pilgaard, som er én af de syv-otte aktive danskere, som dyrker denne nichesport.

- Vi kalder det et EM for at skabe noget opmærksomhed. Vi vil jo gerne have flere med. Vi har det nemlig sjovt. Når vi kører på banen er vi konkurrenter, men ellers er vi som en stor familie. Vi hygger os sammen med tyskerne, svenskerne og nordmændene, som er med her ved EM, fortæller han.

Annonce

131 deltagere

Der skulle kåres Europamestre i ni forskellige klasser i mikro traktortræk. Den letteste klasse var for traktorer på 2,6 kilo. Den største er traktorer på 5,5 kilo. Der var 131 deltagere fra Danmark, Tyskland, Holland og Norge ved EM i mikro traktortræk. Traktorerne er enten el- eller benzinndrevne eller drevne med nitrometan som brændstof. Banen, som traktorerne skulle trække slæden ud på var 15 meter lang.

Familie-interesse

Ulrik Pilgaard, som til daglig arbejder som chauffør med kørsel af ældre, skolebørn og handicappede i Tønder Kommune deler interessen for mikro traktortræk med både sin datter, Veronika på 11 år og Asbjørn på 14 år. De stillede begge to op ved EM-konkurrencen i Ribe. Ulriks kæreste, tysk-fødte Sylvia, har han sådan set også mødt via sporten.

- Ja, Sylvia og jeg har kendt hinanden gennem flere år, fordi vi begge har været med til traktortræk. Og så var vi begge blevet skilt, og så kan der jo ske noget, lyder det fra Ulrik med et skælmsk smil.

- Som familie har vi det jo superhyggeligt, når vi bruger en weekend på at køre til traktortræk konkurrence i Holland. 600 kilometer hver vej. Eller når vi bruger en hel lørdag i Ribe. Det er fedt at have noget at være sammen om som familie, siger han.

Ulrik Pilgaard og hans gode ven og traktortræk-makker, Jesper Madsen, til venstre skal lige fixe et lille teknisk problem på én af traktorerne. Foto: Martin Ravn
Der var deltagere mellem 8 og 80 år ved EM lørdag hos A.P. Jørgensen i Ribe - og der var både mænd og kvinder, drenge og piger. Foto: Martin Ravn
I udstillingshallen hos A.P. Jørgensen var der mange tilskuere, som havde fundet vej til tilskuerbarrieren. Der var megen motorlarm, så det var en god idé at have høreværn med. Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce