Annonce
Sport

EM-klumme: Malmø er dansk

Danske tilskuere farvede Malmø rød og hvid ved VM i 2011. Nu er byen igen dansk for en stund. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Malmø er dansk.

Sådan er det.

I hvert fald til og med onsdag den 22. januar, hvor det danske landshold efter planen spiller sin sidste kamp i mellemrunden og løser billet til semifinalerne i Stockholm. Så må svensken gerne få sin i øvrigt ganske nydelige by tilbage.

Det europæiske håndboldforbund har været så venlig at placere Danmark i Malmø, så både tre indledende gruppekampe samt de fire forventede mellemrundekampe spilles i arenaen, der blot ligger et Niklas Landin-udkast fra København på den anden side af Øresund. Går det som ved VM i 2011, vil det danske landshold blive båret frem af et forrygende hjemmepublikum - ja, lad os bare kalde det for det, når hallen nok en gang bliver farvet rød og hvid. Allerede lørdag formiddag var dansk hovedsproget i den gamle bydel, hvor mange fine bygningsværker med spir og kobbertage ligner noget fra grundlæggelsen i 1353.

Malmö Arena med sine 13.000 siddepladser er fra 2008. Den ligger i et temmeligt charmeforladt nybyggerområde uden for byen. Området ligner filmkulisser med de mest forudsigelige fastfood-kæder og kaffebarer, der findes i alle byer, der kopierer kopier.

Det var til gengæld inde i denne arena, én af de mest charmerende håndboldslutrunder i historien fandt sine højdepunkter. VM-slutrunden i 2011 står stadig som et højdepunkt - ikke bare for Danmark, der vandt sølv eller tabte guldet alt efter temperament. Danmark spillede guddommelig håndbold gennem stort set hele turneringen, indtil Frankrig ventede i finalen. Stort set hele hallen holdt med Danmark, der tvang finalen ud i forlængelse, da Bo Spellerberg udlignede i sidste sekund, hvor alle forventede en afslutning fra Mikkel Hansen.

Efter forlængelsen var de fleste tilskuere skuffede. Men ikke mere end at mange af dem er tilbage her ni år senere. Malmø er igen dansk for en stund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce