Annonce
Kolding

Embedsmænd: Klapning af fjordbund er eneste vej frem for Marina City

Det er fjordbunden i vandet her nær ved Marina Syd, der skal graves op og fjernes, før arealet kan fyldes op og blive landfast. Og der er ingen realistiske alternativer til klapning, siger projektchef Torben Gade. Arkivfoto: Lene Esthave.
Der er ingen vej udenom klapning, vurderer Kolding Kommunes embedsmænd. Til gengæld vil kommunen forpligte sig til, at det kun kommer til at ske i vintermånederne, hvor fisk og marsvin skånes bedst.

Kolding: Der er kun én realistisk vej frem, og det er klapning ved Trelde Næs.

Sådan lyder meldingen fra Kolding Kommunes projektchef for Marina City, Torben Gade, efter at kommunen igennem efteråret har undersøgt, om der findes andre udveje end klapning af de 360.000 kubikmeter fjordbundsmateriale, der skal graves væk ved Marina Syd, før Marina City kan bygges op ovenpå.

- Vi har undersøgt 15 forskellige muligheder, og det er ikke lykkedes os at finde et realistisk alternativ hverken teknisk, miljømæssigt eller økonomisk. Så klapning er altså nødvendig, siger Torben Gade om den løsning, som har medført omfattende bekymring og kritik fra naturorganisationer, sportsfiskere og politikere fra både Kolding, nabokommunerne og Folketinget.

Annonce

Kun om vinteren

Til gengæld vil Kolding Kommune forpligte sig til, at klapningen kun vil ske i vintermånederne 2021-2022 og ikke året rundt, oplyser han.


For naboerne til Marina City har det også den fordel, at der ikke graves i sommermånederne, hvor de oftere sidder på terrassen og er ude at bade.

Torben Gade, projektchef, Marina City


- Det gør vi på baggrund af et forslag fra sportsfiskerne, der påpegede, at klapningen vil være en udfordring i forhold til ørredernes vandring ind og ud gennem fjorden, Kolding Å og Dalby Møllebæk. De trækker op og ned om foråret og efteråret, men om vinteren er der et vindue, forklarer Torben Gade, der også nævner andre fordele ved, at klapningen kun kommer til at ske i december, januar, februar og måske lidt af marts: Risikoen for iltsvind i fjorden og bæltet minimeres, marsvinene i Lillebælt generes ikke, mens de føder og har små unger, fiskeriet i Lillebælt generes mindre, og der tages hensyn til sildens gydning i foråret.

- Og for naboerne til Marina City har det også den fordel, at der ikke graves i sommermånederne, hvor de oftere sidder på terrassen og er ude at bade, siger Torben Gade.

By- og udviklingsdirektør Merete Dissing siger, at kommunen har "vendt hver en sten" for at finde alternativer til klapning.

- Men det er desværre ikke lykkedes, konstaterer hun og oplyser, at Kolding Kommune er undervejs med en rapport, som beskriver alle de undersøgte muligheder.

Det er Miljøstyrelsen, der skal give Kolding Kommune den tilladelse, der skal til, for at det opgravede bundsediment må klappes ved Trelde Næs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce