Annonce
Haderslev

Embedsværket: - Foreninger er virksomheder, når de afleverer affald

I maj slog teknik og miljø fast, at de humanitære organisationer er virksomheder og derfor skal betale gebyr. Det fritager en ny lov dem for fremover. Arkivfoto : Søren E. Alwan
En redegørelse fra plan- og miljøforvaltningen slog  i maj fast, hvorfor humanitære organisationer må til lommerne, når de afleverer affald. Politikerne tog redegørelsen til efterretning, men det dæmpede ikke utilfredsheden.
Annonce

HADERSLEV: Humanitære organisationer er virksomheder og det affald, de producerer i deres genbrugsbutikker, er erhvervsaffald. Derfor er de forpligtet til at betale et gebyr som øvrige virksomheder, når de besøger en af de kommunale genbrugspladser.

Sådan hed det i en redegørelse, som forvaltningen afleverede til medlemmerne af byrådets udvalg for plan og miljø i maj. Redegørelsen understregede, at der ikke er lovhjemmel til at fritage foreningerne for gebyr, og at man ikke kan betragte dem som en husholdning.

Redegørelsen var foranlediget af den kritik, som formanden for vennekredsen i Vojens, Jens Peter Rasmussen, havde rejst. Jens Peter Rasmussen fik samtidig foranlediget, at de radikale gik ind sagen, idet Nils Sjøberg, der er vikar for Lotte Rod, tog sagen op i Folketinget. Han er siden blevet opstillet som folketingskandidat i Haderslev-kredsen.

Annonce

Lad arvingene køre

Redegørelsen slog også fast, at hvis affaldet opstår i forbindelse med rydning af et dødsbo "er det som udgangspunkt stadig organisationen, der vurderer hvilke af de overdragede effekter, de vil skille sig af med."

Forvaltningen pegede på, at foreningerne kunne nøjes med at tage de effekter med fra et dødsbo, som de vurderede kunne sælges og overlade resten af arbejdet til arvingene. Alternativt kunne organisationene blive godkendt som affaldstransportør. Det vil koste et årligt gebyr på 730 kroner, og dermed ville blandt andet vennekredsen være i samme situation, som den  har klaget over fra start:

At de frivillige skal betale for at gøre frivilligt arbejde.


Humanitære organisationer er virksomheder og det affald, de producerer i deres genbrugsbutikker er erhvervsaffald. Derfor er de forpligtet til at betale et gebyr som øvrige virksomheder, når de besøger en af de kommunale genbrugspladser.

Fra redegørelsen


Siden har et bredt flertal i Folketinget vedtaget en ny affaldslov, der fritager de humanitære foreninger for at betale erhvervsgebyr. Loven kan dog støde sammen med EU's konkurrenceregler, ligesom den private genanvendelsesindustri kan gøre indsigelser om ulovlig statsstøtte.

Vennekredsen har klaget til Ankestyrelsen, da den allerede har betalt for brugen af genbrugspladsen. Penge som altså ifølge foreningen er ulovligt opkrævet.

Udvalget for plan og miljø tog redegørelsen i maj til efterretning. Sagen kom ikke videre til byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce