Annonce
Aabenraa

Emil i slaraffenland: Der var tog i lange baner

Emil Hansen er vild med tog, og han fik sin lyst styret, da modeljernbaneklub holdt åbent hus. Foto: Jacob Schultz
Syv-årige Emil Hansen fik sin lyst styret, da Modeljernbanen Rise Trinbræt holdt åbent hus.

Aabenraa: Modeljernbanen Rise Trinbræt er en klub for ældre mænd, men da den søndag formiddag og eftermiddag holdt åbent hus, var der måske nye unge kræfter på vej.

Sammen med sin mor var den syv-årige Emil Hansen fra Aabenraa nemlig blandt de nysgerrige, der havde taget turen til en kælder på Folkehjem, hvor modeljernbaneklubben holder til. Det var lige noget for den unge mand.

- Jeg er vild med al slags teknik, og jeg har meget legetøj. Der er næsten ikke plads til det, siger Emil Hansen.

- Vi er kommet, fordi jeg gerne vil se togene, og jeg har da også prøvet at køre i et rigtigt damplokomotiv, fortsætter han.

Emil Hansens mor kan da også bekræfte, at sønnen er bidt af tog og andre transportformer.

- Nogen gange tager vi en tur med toget, bare fordi det er hyggeligt, og når han sidder i toget, kan han være stille i flere timer. Han er vild med alt, hvad der har med transport at gøre, siger Rasa Hansen.

Annonce
Jeg er nærmest vokset op med modeltog, da min far havde en modeljernbane.

Alf Ingfeldt, medlem af Modeljernbanen Rise Trinbræt

Et godt sammenhold

Når Modeljernbanen Rise Trinbræt holder åbent hus er det for at vise folk, hvad de går og sysler med hundredvis af timer hvert år. Klubben har otte medlemmer og holder fast til i en kælder på Folkehjem i Aabenraa.

- Det har vi nu gjort i omkring tre år, og vi er rigtig glade for stedet. Der er en dejlig konstant varme i lokalet, og det er vigtigt for anlægget, siger Alf Ingfeldt, som er en af klubbens otte formænd.

Klubben har eksisteret i omkring 25 år, og Alf Ingfeldt, der bor i Hovslund Stationsby, har været medlem i 14 år.

- Jeg har stor interesse for modeltog, og så har vi et godt sammenhold. Tonen kan til tider være hård, men den er altid hjertelig, siger den 68-årige Alf Ingfeldt, der også interesserer sig for rigtige tog, og den kommer ikke fra fremmede.

- Jeg er nærmest vokset op med modeltog, da min far havde en modeljernbane, siger han.

Rødekro er forbilledet

Medlemmerne af Modeljernbanen Rise Trinbræt arbejder løbende på at forny og forfine anlægget. Forbilledet er stationsområdet i Rødekro omkring 1960, og medlemmerne fremstiller selv anlæggets moduler med underlag og ben. Ovenpå lægges der jernbanespor, og der bygges landskab, huse og beplantning.

- Vi mødes cirka en gang om ugen og nogle gange to, og som medlem af klubben kan man lære en masse og få nye venskaber, siger Alf Ingfeldt, der også gerne vil afsløre, at åbent-hus-arrangementet også har et andet formål.

- Det ville da være dejligt, hvis vi kunne få et par nye medlemmer, siger han.

Flemming Hansen har været medlem af Modeljernbanen Rise Trinbræt i samtlige år, og han behøver ikke mange ord for at forklare, hvorfor man skal være medlem af klubben.

- Man skal melde sig ind i vores klub, hvis man har interesse for tog, siger han.

Der var en fin interesse for at se Modeljernbanen Rise Trinbræts arbejde. Foto: Jacob Schultz
I midten er det Alf Ingfeldt, der har været mdlem af Modeljernbanen Rise Trinbræt i 14 år. Foto: Jacob Schultz
En modeljernbane kræver masser af detaljer, og man bliver groft sagt aldrig helt færdig. Foto: Jacob Schultz
Åbent hus hos Modeljernbanen Rise Trinbræt. Foto: Jacob Schultz
Åbent hus hos Modeljernbanen Rise Trinbræt. Foto: Jacob Schultz
Åbent hus hos Modeljernbanen Rise Trinbræt. Foto: Jacob Schultz
Åbent hus hos Modeljernbanen Rise Trinbræt. Foto: Jacob Schultz
Åbent hus hos Modeljernbanen Rise Trinbræt. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce