Annonce
Erhverv

En af Danmarks ældste fylder 50 år: Fiskesøerne ved Foersum runder det halve århundrede

Torben Lindholm-Clausen sætter nogle store ørreder ud, der skal bruges til jubilæums-fiskekonkurrencen. Foto: Johan Gadegaard.
Engang var den teglværk; så blev den fiskesø. Siden den 1. maj 1971 har Foersum Teglværkssøer budt lystfiskere på skønne oplevelser. Coronaen har dog været en ubehagelig gæst.

FOERSUM: Engang var her et opgravet industrilandskab; et århundredes teglværksdrift sætter sine spor på omgivelserne.

I dag er der ikke andet spor af Foersum Teglværk end to dybe søer og så den gamle driftslederbolig fra 1877, der er blevet nænsomt renoveret med nyt tag og vinduer, og i dag er bolig for søens nuværende ejere, Marianne og Torben Lindholm-Clausen.

Og af teglværkslandskabet er der blevet en smuk, træbevokset naturperle med de to blinkende søer, som lergravningen efterlod, som samlingspunkt.

Annonce

En naturperle, der er elsket af ikke mindst lystfiskere fra både ind- og udland; Foersum Teglværkssøer er nemlig blandt landets ældste put- and take fiskesøer.

Idyllisk er der her ved én af Danmarks ældste put- and take-søer. Foto: Johan Gadegaard.

Den 1. maj 1971 åbnede Foersum Teglværkssøer for første gang for lystfiskere; dermed er det en af de første registrerede put- and take-søer i Danmark, fortæller Torben Lindholm-Clausen, der samme med hustruen Marianne overtog søen i 2010.

Selv kendte han søen ud og ind før købet.


Jeg var kommet der som lystfisker siden 1985. Og da jeg så, at den var til salg, sagde vi til hinanden, at den skulle vi købe.

Torben Lindholm-Clausen, ejer af Foersum Teglværkssøer.


- Jeg var kommet der som lystfisker siden 1985. Og da jeg så, at den var til salg, sagde vi til hinanden, at den skulle vi købe, siger han.

Et unikt sted

Ikke så underligt. Foersum Teglværkssøer er et unikt sted, både hvad angår natur og historie.

- Oprindeligt var området udlagt som teglværk, fortæller Torben Lindholm-Clausen.

De to søer er helt op til 18 meter dybe. Foto: Johan Gadegaard.

- Det blev grundlagt tilbage i 1877, og dannede i knap hundrede år rammen om udgravning af ler og teglstensproduktion på området. Produktionen ophørte i 1960’erne, hvorefter de udgravede lerhuller blev fyldt op med vand, og blev til to dybe søer, der giver ideelle forhold for især ørreder.

Næsten alle bygninger er efterhånden væk. Den sidste skorsten faldt i en storm for få år siden. Men den gamle driftslederbolig står der altså endnu, og minder om stedets fortid.

Foersum Teglværkssøer er i dag et privat område, der er gjort offentligt tilgængeligt, så at lystfiskere kan benytte området og mod betaling fiske i begge de smukke søer og hive alle de skønne ørreder op, som de orker.

Annonce

God vandkvalitet

Siden Marianne og Torben Lindholm-Clausen overtog ejendommen, har de lagt et kæmpe arbejde i at vedligeholde området, så søerne står rigtig flot.

Marianne og Torben Lindholm-Clausen har ejet søerne siden 2010. Foto: Johan Gadegaard.

De er stolte af, at Foersum Teglværkssøer gennem alle årene har opnået højeste rating hos Foreningen af Danske Ørredsøer for både højeste vandkvalitet og de smukke omgivelser de besøgende fiskere nyder godt af. Men at det kræver hårdt arbejde, lægger Torben Lindholm-Clausen ikke skjul på. Der er åbent hver dag året rundt!

Grunden er på 10 hektar - 100.000 kvadratmeter. Heraf fylder Storesø 35.000 kadratmeter; den har en gennemsnitslig dybte på otte meter og en maksimal dybde på 18 meter. Lillesø er på 5000 kvadratmeter, og har en gennemsnitlig dybde på seks meter.

Da søerne er meget dybe, og har gennemstrømmende vand, kan fiskene overleve selv meget strenge vintre.

- Marianne og jeg er meget glade for at være her ved søerne, og sætter en stor ære i, at området fremstår så indbydende og velholdt som muligt. Lystfiskere fra både ind- og udland vil have fisk af bedste kvalitet, og foruden god service også have en god naturoplevelse, siger Torben Lindholm-Clausen.

Annonce

Put and take

- En Put- and Takesø fungerer på den måde, at der løbende sættes for eksempel ørreder ud i søerne, så der hele tiden er noget at fange, fortsætter han.

- Fiskene indkøbes hos de omkringliggende dambrug. Omkostningerne ved at udsætte dem forsøger vi at dække ind ved, at fiskerne betaler et beskedent beløb for at fiske i 2 timer eller mere.

Frisk ser den ud! Foto: Johan Gadegaard.

- Det er vigtigt, at vore mange gæster forstår, at der er mange udgifter ved at stille søerne og området til rådighed. Blandt andet også gratis toiletfaciliteter. Vi opkræver derfor lidt betaling for at fiske. Det dækker knap udgifterne til at sætte fisk ud, men vi har stor glæde af at folk kommer, og nyder det smukke område. Det er de velkomne til, også selvom det kun er for at gå en tur i området eller have en enkelt overnatning med deres autocamper, siger Torben Lindholm-Clausen.

Annonce

Corona-krisen

Corona-krisen har ramt Foersum Teglværkssøer hårdt.

På grund af coronaen savner vi vore mange faste især tyske gæster, som er kommet her år efter år - også fra længe før vi overtog ejendommen, siger Torben Lindholm-Clausen.

- Nu ser vi heldigvis, at flere og flere lokale kommer forbi, og får nogle hyggelige timer her omkring søerne. Det er vi mægtig glade for og håber det fortsætter når samfundet åbner op igen.

Foersum Teglværkssø var engang et hærget industrilandskab. I dag er det en naturperle. Foto: Johan Gadegaard.

Jubilæet blev fejret på rette vis: Nemlig med en fiskekonkurrence. Og derefter håber Marianne og Torben Lindholm-Clausen så bare på, at corona-restriktionerne lempes, så der bliver lidt mere normale forhold ved bredderne af de to idylliske søer fem kilometer uden for Tarm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Første læs opgravede mink er brændt i Kolding: Lugter mindre end skraldebilen og er ikke en 'klistret suppedas'

Annonce