Annonce
Læserbrev

En af de største uddannelsespolitiske succeser på vej mod afgrunden

Læserbrev: I sidste uge kunne man i de landsdækkende aviser læse, at otte VUC-afdelinger skal lukke til sommer. I otte byer vil der ikke længere være tilbud om voksenundervisning, og de nuværende eller kommende kursister skal tage turen til den næste større by. Resultatet vil være et fald i uddannelsesfrekvensen, staten sparer yderligere penge på uddannelse.

Lukningen er markedets logik, udbud og efterspørgsel regulerer omfanget og prisen på opgaverne. Denne logik har politikerne i Danmark overført til skolerne, da de i 2007 indførte selveje og taxameterstyring.

Denne neoliberale logik skulle gøre skolerne fri, så de kan indtræde i en ædel kappestrid med naboen om, hvem der gør det bedst og billigst. Før 2007 var man i amternes tid klar over, at skole x er dyrere end skole y, men denne indlysende sandhed blev fejet til side. Det nye mantra var, at alle skal have den samme pose penge per elev. Der bliver ikke taget hensyn til, at ældre lærere er dyrere i drift, at en husleje i København er højere, at det i provinsen er sværere at fylde klasserne op.

Tanken er absurd og står i diametral modsætning til kommunernes folkeskoler. Her bruger den dyreste kommune næsten dobbelt så mange penge per elev som den billigste, og det er langt hen ad vejen velbegrundet.

I mange år har ingen brokket sig over absurditeten, da stigende aktivitet gav stigende indtægter for alle skoler. Taxameterstyring belønner vækst, men er en katastrofe i nedgangstider, fordi de faste udgifter til bygningen og personalet ikke bare kan skrues ned med kort varsel. Problemet opstår nu, og det vil fortsætte i nogle år endnu, fordi ungdomsårgangene er rekordlave.

Har Danmark råd til, at uddannelse bliver en vare, der bliver reguleret efter udbud og efterspørgsel? Nej, 8 VUC-lukninger taler deres tydelige sprog, og mange lokalt forankrede politikere fra forskellige partier blander sig nu i debatten.

Ministeren afviser politisk handling, og hun har jo ret, når hun henviser, at lukningen af afdelingerne på Langeland eller i Varde bliver besluttet i VUC-bestyrelserne i Odense og Esbjerg.

Politikerne har afgivet styringsredskaberne og ligger som de har redt, fristes man at sige.

Statsligt selveje er ikke løsningen, hvis man som politiker har en ambition om at uddannelse er tilgængelig for alle, uanset hvor i landet man bor. En enkelt skole er simpelthen for lille en enhed for at kunne tilgodese langsigtede uddannelsespolitiske mål.

Hvis ikke politikerne kommer i arbejdstøjet, bliver taberen Danmark. At spare på uddannelse i økonomiske opgangstider svarer vel til, at Novo Nordisk ville lukke deres udviklingsafdeling efter et år med stigende omsætning og indtægter.

Annonce
Debat For abonnenter

Kære corona-studenter: Husk afstikkerne

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Alting sejler igen derovre: De er skøre, de svenskere

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Vejen

Pendler frygter regionalbusser bliver næste sparemål: - Vi kan blive tvunget til at have to biler

Annonce