Annonce
Erhverv

En af Esbjergs største erhvervssucceser har fødselsdag: Esvagt fylder 40 år med kurs mod nye markeder

En af Esbjerg største erhvervssucceser nogensinde, rederiet Esvagt fylder fredag 40 år. Foto: PR
Siden 1981 har Esvagt serviceret energisektoren og sat en høj standard for sikkerhed og support til søs. I dag består rederiet af 42 skibe og flere end 1.100 medarbejdere, og Esvagt er netop gået ind det voksende amerikanske vindmarked for at bistå med den grønne omstilling.

Esbjerg: - Vi var sikre på, at vi kunne gøre en positiv forskel på sikkerheden til søs.

Sådan begrunder Ole Andersen, Esvagts første direktør, hvorfor han, Kent Kirk og Henning G. Kruse i 1981 valgte at grundlægge Danmarks første offshore-rederi i Esbjerg.

Når Esvagt fredag den 14. maj 2021 fylder 40 år, kan man konstatere, at grundlæggerne fik ret. Gennem sine første 40 år har Esvagt sat en høj standard for sikkerhed og support til søs. Søfolkene i rederiet har med 148 personredninger til dato absolut udgjort den helt afgørende positive forskel, grundlæggerne ønskede. Særligt stærkt står indsatsen ved riggen West Gammas forlis i 1990, hvor to Esvagt-skibe havde en livsvigtig rolle og i storm og hård sø reddede 46 personer op af vandet. Og filosofien fra de unge år om, at ”hvis man vil arbejde med at redde andre i nød i al slags vejr, så er det en forudsætning, at man kan passe på sig selv” er stadig intakt.

Annonce

Det er fortsat den klare præmis for Esvagts arbejde, at man skal have de rigtige kompetencer, den rigtige træning og det rigtige udstyr for at kunne udføre opgaven. Derfor har Esvagt fortsat fuldt fokus på træning og udvikling og forbedringer – også efter 40 år.

Vind er i stærk vækst

Esvagt blev stiftet med øje for mulighederne i den gryende danske energiproduktion på Nordsøen. Det begyndte med to ombyggede fisketrawlere i 1981 på dansk sektor; i dag arbejder Esvagts flåde af specialbyggede fartøjer i Danmark, Norge, Storbritannien og Holland.

Siden 2010 har Esvagt også etableret sig i offshore vind, hvor rederiets såkaldte Service Operation Vessel (SOV) koncept med brug af Safe Transfer Boats (STB) og gangvejssystemer bidrager til sikkert og effektivt servicearbejde i havvindmølleparkerne.

Hvert år overfører Esvagt flere end 75.000 mennesker mellem vindmølle-serviceskibene og vindmøller ved hjælp af gangvejssystemer og flere end 40.000 mennesker med Safe Transfer Boats.

Annonce

På vej til USA

I dag har Esvagt med syv specialdesignede SOV’er etableret sig som europæisk markedsleder på vindmarkedet, og den position skal udbygges. Yderligere to SOV-skibe er på vej i 2021, og Esvagt har netop etableret sig i USA for at bistå den amerikanske vindindustri.

Om Esvagt

Esvagt har hovedkontor i Esbjerg, hvor omkring 80 ansatte arbejder på kontorer og værksteder. Yderligere godt 1.000 medarbejdere er offshore om bord på skibene. Esvagt har også kontorer i Aberdeen og København, og har netop stiftet et joint venture sammen med virksomheden Crowley på den amerikanske østkyst.

Esvagt har siden 2015 været ejet af kapitalfondene 3i Infrastructure plc og AMP Capital.

For rederiets administrerende direktør Peter Lytzen er potentialet i USA helt oplagt:

- Offshore vind har udviklet sig fra at være et europæisk projekt til at være en global industri med stærke vækstrater. Som en ambitiøs virksomhed ser vi naturligvis på, hvordan vi kan ekspandere i takt med, at offshore vind vokser globalt, og vores kunder indtager nye markeder, og her er USA helt oplagt, siger han.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce