Annonce
Esbjerg

En bittersød genåbning for detailhandlen i Esbjerg: Kongensgade jubler mens storcentrene græder

Udvalgsvarebutikker i hele landet – eksempelvis butikker, der sælger tøj, sko og bøger – kan genåbne på mandag, hvis de er er under 5000 kvadratmeter. Storcentrene skal dog fortsat holde lukket. Arkivfoto: Jacob Schultz
Mens butikkerne i Kongensgade melder klar til genåbning, står Broen Shopping og Esbjerg Storcenter tilbage med en bitter smag i munden og en tiltagende modløshed.

Esbjerg: Butikkerne i Kongensgade kan genåbne mandag, mens byens to store shoppingcentre fortsat skal holde lukket.

Det er resultatet af den genåbningsplan, som Regering, SF, De Radikale og Enhedslisten fremlagde onsdag formiddag, og som lokalt har vakt både glæde og fortvivlelse.

- Vi er naturligvis rigtig glade for, at butikkerne i bymidten må åbne. De har tabt enormt meget omsætning, og mange står tilbage med en stort set usælgeligt vinterlager, så de har virkelig behov for indtjening her og nu, hvis de skal overleve, siger citychef Brigitta Christensen.

Lige så meget, som hun glæder sig over, at butikkerne i gågaden må åbne, er hun dog også særdeles ærgerlig over, at storcentrene ikke får lov. Hvis det stod til citychefen, skulle alle forretninger nemlig åbne samtidig, så kundetrykket kunne fordeles over flere butikker og arealer.

- Nu er centrene endnu en gang er tvunget til at se på, at alle andre er i drift, mens de fortsat skal holde lukket. Det er ikke rimeligt, mener Brigitta Christensen.

Annonce

Hårdt pressede

Centerchef i Esbjerg Storcenter, Verner Thomsen, kunne ikke være mere enig. Han er rasende over, at det endnu en gang er shoppingcentrene, der skal stå for skud.

- Jeg er gal, ked af det og rystet. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor vi skal straffes, og hvorfor det kun er butikkerne i Kongensgade, der må tjene penge. Når de selvstændige er nødt til at begynde at trække på deres pensionsopsparinger for at holde liv i deres butikker, så er det altså ikke for sjov længere. De er alvorligt presset nu, og hvis ikke centrets ejer havde valgt at regulere huslejen for at hjælpe dem, så tør jeg slet ikke tænke på, hvordan det havde set ud, siger Verner Thomsen.

Centerchefen i Esbjerg Storcenter, Verner Thomsen, har svært ved at forstå, hvorfor det kun er butikkerne i Kongensgade, der må genåbne. Arkivfoto: Orla Lund

Også centerchefen hos Broen Shopping, Janni Baslund Dam, er fortvivlet.

- Vi kan få lov til at stå og trykke snuden flad på ruden og kigge ned i en sikkert hektisk og travl gågade uden selv at få lov til at deltage i festen. Det er konkurrenceforvridning af værste skuffe, og jeg har enormt svært ved at se meningen med det. I vores center kan vi kontrollere kundestrømmen og tilgangen ned til mindste detalje. Vi har masser af plads og gangareal, vi har håndsprit, corona-vagter og et tællesystem, der gør, at vi kan styre, hvor mange kunder, der kommer ind. Vi burde også have lov til at genåbne, synes hun.

Annonce

Byt til nyt og vent

Mens Verner Thomsen og Janni Baslund Dam håber, at esbjergenserne vil væbne sig med tålmodighed og huske også at gemme lidt af indkøbene til de endnu lukkede shoppingcentre, håber citychefen, at kunderne vil tænke sig om, inden de bytter deres julegaver.

- Mange butikker er helt i knæ, så byt julegaven til en anden vare eller få et tilgodebevis. Hvis man vil have pengene retur, skal de tages fra en allerede tom kasse. Vi er nødt til at hjælpe hinanden med at komme igennem det her, så vi kan blive ved med at bevare en levende bymidte, siger Brigitta Christensen.

Genåbning af detailhandlen

Udvalgsvarebutikker i hele landet – eksempelvis butikker, der sælger tøj, sko og bøger – kan genåbne mandag den 1. marts, hvis de er er under 5000 kvadratmeter.

Der vil også være mulighed for åbning af de større butikker ved forudgående tidsbestilling. Der vil være skærpede kvadratmeterkrav, så der er færre kunder.

Genåbningen gælder dog ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Annonce