Annonce
Livsstil

En fremmed flytter ind: Anmeldelse efter tre uger med Google Home

Google Home fylder ikke meget i en stue, men kan fint spille hjemmet op. Det er dog ikke for højtalerens kvalitet, men de smarte funktioner, at man skal købe Google Home. Foto: Silas Bang

Smarthøjtalerne fra Google har stort potentiale, men lever bedst i et hjem, hvor Android regerer

Google er blevet en integreret del af de flestes hverdag, men ønsker vi også, at Google skal være en integreret del af vores hjem?

I USA har hvert fjerde hjem mindst én smarthøjttaler stående. I en stor del af dem lever Google Assistant, der kan svare på spørgsmål, udføre opgaver og selvfølgelig afspille musik og podcasts kun ved hjælp af stemmekommandoer. Derudover har to af de andre store tech-giganter i USA, Apple og især Amazon, også en stor bid af det stærkt stigende marked.

I tre uger har jeg haft besøg af de to smarthøjttalere Google Home og den noget mindre Google Home Mini. Begge lærte for nylig at tale dansk.

Besøget har været lidt som at have besøg af to fremmede, men det er samtidig blevet tydeligt for mig, hvorfor de hedder smarthøjttalere. For de er smarte - dog til en vis grænse.

Annonce
Forskellen på Google Home og Google Home Mini er især prisen og lydkvaliteten. Derudover kan de det samme. Pr-foto

Fanger lyden fra mit tv

"Det forstod jeg ikke," lyder det højt en sen aftentime fra Google-højttaleren i stuen.

Jeg har ikke sagt et ord til den. Men smarthøjttaleren i stuen har opfanget ord fra fjernsynet, og forsøger nu - uden held - at løse kommandoen. Det er sket fem gange på tre uger, at Google Home er gået i gang på grund af vores tv. Og det uden, at startkommandoen "Hey Google" er sagt på skærmen.

Inden havde jeg dog både tændt for tv'et og sat yndlingsserien på Netflix i gang med en enkelt stemmekommando. Det kan Google Home, fordi jeg også har en Google Chromecast tilsluttet fjernsynet.

Og det er dér, at Google Home bliver rigtig smart. Google kan ifølge firmaet selv tale sammen med 5000 forskellige smart-apparater på markedet. Med dem kan vi tænde eller slukke for lyset, skrue op for varmen og låse døren. Eller sætte opvaskemaskinen i gang, bestille varer til køleskabet eller for de heldige: snakke med Tesla'en i indkørslen.

Google Assistent skal altså fungere som vores egen butler.

Bedst i et Android-hjem

Jeg kunne dog "kun" tænde for fjernsynet og se serier på Netflix, Viaplay og YouTube. Andre streamingtjenester fungerer endnu ikke. Det samme med musik, hvor musiktjenesten fra konkurrenten Apple ikke kan spille sammen med Google Home. Og når man som jeg har en iPhone, en iPad, en Mac og et Apple TV, har højttalerne fra Google indimellem svært ved at være smarte. De lever klart bedst i et hjem, hvor Googles eget styresystem Android regerer.

Google Assistant er dog uden tvivl bedre til at forstå og levere end Apples Siri. Jeg bliver gang på gang glædeligt overrasket over, hvor god den intelligente højttaler er til at forstå mig og på ingen tid svare, hvor langt der er til månen, hvordan vejret bliver i morgen, eller hvem den 13. præsident i USA var. Og højttaleren opfanger fint min stemme, selvom jeg afspiller musik på den.

Hvis man går meget op i lyd, er Google Home dog ikke det rette valg. Lyden er fin, men der er grænser for, hvad de små højttalere kan levere. I stedet kan man overveje den større Google Home Max eller højttalere fra for eksempel Citation-serien fra Harman/Kardon. Der er Google Assistant nemlig også flyttet ind.

En smart fremmed, som jeg lidt for ofte glemmer lever i min stue, men som jeg i sidste ende vil savne, når højttalerne flytter hjem til Google igen.

Pris og tilgængelighed: Google Home kan købes i danske butikker og på nettet til 1149 kroner. Google Home Mini koster 449 kroner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce