Annonce
Mindeord

En gammel klosterdreng er ikke mere

Mindeord: Den 29. maj døde Helmuth Møller Nørby, Løjt Kirkeby, tidligere Løgumkloster, efter 88 begivenhedsrige år.

Helmuth var søn af Eva og Jacob Nørby og voksede op som dreng under anden verdenskrig. Det kunne han fortælle meget og gerne om. Efter læreplads som mekaniker, soldatertjeneste og svendejobs blev han medejer af faderens autoværksted og Morris bilforhandling. I otte år var han medlem af Løgumkloster byråd, skolenævnsformand og erhvervsrådsformand med mere.

I sine unge år var han ivrig spejder og tropsfører og blandt hans hobbies var bilorienteringsløb. Musikken spillede en stor rolle, hvor han altid underholdt på klaveret ved fester og arrangementer. Senere spillede han i Løgumkloster Brass Band og i orkestret "Nej hvo det gær" i Aabenraa.

En stor glæde var, da 18 af hans tidligere mekanikerlærlinge uventet mødte op til 70 års fødselsdagen, og siden hvert år mødtes han med dem i Løgumkloster, når der var det såkaldte Englændertræf med gamle Morris og MG biler.

Helmuth efterlader sig tre børn, syv børnebørn, en bror samt ægtefællen Ester og vil blive husket som en livsglad og munter klosterborger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce