Annonce
Livsstil

En hel bydel drog på tur

Beboere fra Isbjergparken, Lerpøtparken, Vestparken og de omkringliggende villakvarterer var inviteret på gåtur med Varde Kommunes chefkonsulent, Jørgen Nielbæk, og arkitekt fra Tegnestuen Vandkunsten Line Eriksen. Formålet var at udveksle ideer til, hvordan området kan bindes bedre sammen og udvikles. Foto: Jørgen Nielbæk
900 invitationer var delt ud i postkasserne til en byvandring forleden. Formålet var at få beboernes ønsker og ideer til udvikling af området ved boulevardkvarteret i Varde.

Varde: Lørdag var der byvandring i boulevardkvarteret og det tilstødende villakvarter.

Samtlige godt 900 postkasser i området var forinden blevet beriget med en invitation til at deltage sammen med chefkonsulent i Plan og Udvikling i Varde Kommune, Jørgen Nielbæk, og arkitekt fra tegnestuen Vandkunsten Line Eriksen.

Formålet med turen var at få beboernes gode ideer til, hvordan man kan udvikle boulevardkvarteret og binde boligforeningerne Vestparken, Isbjergparken og Lerpøtparken og det omkringliggende villakvarter bedre sammen, og hvordan man kan binde den enhed bedre sammen med Vardes centrum. Ideerne skal bruges i en udviklingsplan for området, der skal ligge klar ved årsskiftet, og som det efterfølgende er håbet at få ført ud i livet i løbet af de kommende år.

Annonce
Det er dette område, der er tale om. Foto: Varde Kommune


Selv en mindre god ide kan øge den sociale kapital, fordi man begynder at snakke om den og samarbejde.

Jørgen Nielbæk, Varde Kommune


Faktisk begyndte man at spørge beboerne i området, hvad de havde af ideer allerede i 2019. Når man inddrager beboerne i så stort et omfang, er det, fordi man har gode erfaringer med, at denne tilgang skaber både inddragelse, ejerskab og ikke mindst får ideer frem i lyset, man måske slet ikke selv var kommet i tanker om bag de kommunale skriveborde.

- Vores erfaringer viser, at denne udveksling af ideer skaber et fællesskab for hele kvarteret. Det har vi erfaringer med fra mange byer, eksempelvis Blåvand og Agerbæk, og vi som kommune bliver meget klogere på, hvilken retning vi skal gå for at understøtte borgerne i det liv, de gerne vil leve, forklarer Jørgen Nielbæk.

Undervejs blev der talt, forklaret og udvekslet ideer. Varde Kommune har erfaring med, at der kommer gode ideer, man ikke selv havde fået ved et skrivebord, når man tager ud og taler med beboerne om, hvordan deres hverdag og deres liv kan beriges ved hjælp af byplanlægning og udvikling. Foto. Jørgen Nielbæk

Alle ideer er velkomne

For Jørgen Nielbæk er der ingen ide, der er så dårlig, at den ikke er relevant. For som han siger:

- Selv en mindre god ide kan øge den sociale kapital, fordi man begynder at snakke om den og samarbejde. Måske om noget helt andet, men så førte ideen jo noget godt med sig.

Arbejdet med udviklingsplanen for boulevardkvarteret begyndte under overskriften ”Boulevardkvarteret – et fedt sted at bo, blive og besøge”. Og det er netop formålet. At gøre kvarteret endnu mere attraktivt både for dem, der bor der nu, og for dem, der forhåbentlig får lyst til at flytte ind.

Boulevardkvarteret og villakvartererne har en tilsammen meget blandet beboersammensætning, som forhåbentlig får mere tilfælles og kommer hinanden mere ved, når kvarteret udvikles. Foto. Jørgen Nielbæk

Det indebærer helt konkret, at der skal skabes stier og klimaveje, der fysisk binder kvarteret bedre sammen, og at der skal skabes det, der i kommunalt regi omtales som bevægelses- og pausezoner. Altså for eksempel legepladser og andre rekreative områder, der lægger op til både bevægelse og afslapning. Nogle af rammerne er altså givet, men hvad der skal fyldes i dem, og hvordan det skal udformes, skal beboerne være med til at sætte deres præg på.

Et blandet selskab på vej rundt. Foto: Jørgen Nielbæk

Fakta

  • Boulevardkvarteret består af Isbjergparken, Lerpøtparken, Vestparken og det omkringliggende villakvarter. Udviklingsplanen for området skal ligge klar ved årsskiftet 2021/22.
  • Den har arbejdstitlen ”Boulevardkvarteret” – og der arbejdes på en ny titel, måske Frellokvarteret. Gode ideer er velkomne.
  • Der bor cirka 1.800 mennesker i området.
  • Tegnestuen Vandkunsten står for at udarbejde planen.
  • Projektet er støttet med en halv million kroner af Varde Kommune, en million kroner fra Realdania og en halv million kroner fra boligorganisationer.
  • Den næste byvandring sker fra klokken 13 til 15 lørdag den 12. juni i Nordenskov, hvor ildsjælen Jens Dicksen Jensen er byvært og gerne viser beboerne i Boulevard-Kvarteret hvordan man kan udvikle attraktive bykvarterer. Tilmelding til Line Eriksen le@kommon.dk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce