Annonce
Vejen

En helt almindelig café - og dog noget særligt

59-årige Marianne Engsig har været ansat i Café Noget Særligt lige siden begyndelsen, og hun glæder sig til, at cafeen i de nye omgivelser ved det nye bibliotek både får mere plads og bliver mere synlig. Foto: Dorthe Andresen
Siden marts 2011 har Café Noget Særligt, der ligger i Lindegade 10, været et beskæftigelsestilbud til borgere med psykiske lidelser. I cafeen bliver der taget hensyn til de kompetencer, hver enkelt borger kommer med.
Annonce

Vejen: En smule afsides nede ad Lindegade - og lige nu næsten gemt væk med udsigt til et knap så kønt plankeværk, der skærmer for byggepladsen ved Vejen Kunstmuseum - ligger en café med navnet Café Noget Særligt.

Ved både første og andet øjekast ligner cafeen en helt almindelig café med borde, stole, et par bløde sofaer, venlig betjening og dygtigt køkkenpersonale.

Cafeen på Lindegade 10 er dog som navnet siger: Noget særligt. For cafeen er daglig arbejdsplads for otte ansatte, der alle har det til fælles, at de har en psykisk lidelse.

Cafeen blev åbnet i et samarbejde mellem Socialpsykiatrisk Center og Røde Kors, der har butik i den ene ende af lokalet.

Røde Kors var dog kun en del af cafeen de første to år. Parterne deler stadig lokale, men nu er det Socialpsykiatrisk Center, der står for den.

Formålet med cafeen er, at personer med psykiske lidelser får mulighed for at opnå højere livskvalitet gennem meningsfyldt beskæftigelse og socialt fællesskab.

- Men hver borger har sit eget forløb, både med hensyn til tilgang, længde og metodevalg. Deres forløb bliver designet meget individuelt - vi kører det ikke i "kasser," fortæller Charline Bossen, der er leder af Socialpsykiatrisk Center i Vejen Kommune.

Der er et godt fællesskab i Café Noget Særligt, og borgerne bliver tit taget med på råd. På venstre side af bordet sidder Marianne Engsig, Charline Bossen og Sune Pors, og på højre side sidder Steffen Pedersen og Anne Sørensen. Foto: Dorthe Andresen
Annonce

Ser frem til flytning

Som nævnt har Café Noget Særligt ligget i Lindegade siden åbningen, men fra 1. oktober er det planen, at cafeen rykker ud af de nuværende lokaler - og ind i den nye café, der opstår i forbindelse med det nye bibliotek i Alfa Tower.

De sidste detaljer er ikke helt på plads, men trods det, så er der glæde hos de borgere, der er ansat i Café Noget Særligt, for flere af dem har gennem et par år udtrykt ønske om, at cafeen får et bedre lokale og en bedre beliggenhed.

- Jeg var ved at tude, da de fortalte det og tænkte: Endelig. Det er et ønske, jeg har haft de seneste to år, siger 59-årige Marianne Engsig, der har været ansat i Café Noget Særligt lige siden, cafeen åbnede.

Og Marianne Engsig, der bor i Brørup, arbejder i cafeen fire timer to dage om ugen, og hun er rigtig glad for sit arbejde.

- Det er med til at udvikle mig til den positive side. Der er mere at se til og gode kolleger. Det har rigtig meget at sige, fortæller Marianne Engsig, der ligesom alle andre på arbejdsmarkedet også kan have knap så gode dage.

- Der er nogle dage, hvor det hele kan rage mig, men når jeg så kommer herned, så går det som regel godt. For vi har et rigtig godt fællesskab, siger Marianne Engsig, der også ses med flere kolleger udenfor arbejdspladsen.

- Vi mødes i fritiden og går i strikkeklub, siger Marianne Engsig.

Annonce

Kan godt lide det

34-årige Steffen Pedersen, der også bor i Brørup, har været ansat på cafeen de seneste tre år - tre timer to dage om ugen. Og lige som kollegaen, Marianne, så nyder han at komme på arbejde.

- Jeg kan godt lide det. Der er noget at tage fat i hele tiden, siger Steffen Pedersen, der heller ikke er i tvivl om, hvad han bedst kan lide.

- Jeg kan rigtig godt lide at betjene kunderne, kommer det med et lille smil fra, Steffen Pedersen, der har prøvet forskelligt, inden han begyndte i cafeen.

- Jeg har da prøvet lidt af hvert, men det her er det bedste, siger Steffen Pedersen.

Når man har et sted, hvor kunderne gerne kommer for at få lidt at spise, drikke og hygge sig - og alt bare virker helt almindeligt, så har man jo faktisk noget helt særligt.

Steffen Pedersen har været med på cafeen de seneste tre år. Han har forskellige opgaver, men han kan allerbedst lide at betjene kunderne. Foto: Dorthe Andresen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Trekantområdet

Fra himmel til helvede i Nørreskoven: Pølse-grillen stod kold og forladt

Annonce