Annonce
Vejen

En 'herrens' usikker ventetid

Det er i blandt andet i området her lidt undenfor Gesten, at en hærvejsmotorvej muligvis skal gå igennem. Foto: Vejdirektoratet
Den endelige beslutning om Hærvejsmotorvejen har formentlig lange udsigter, og det skaber frustrationer i de potentielt berørte områder i Vejen Kommune.
Annonce

Vejen Kommune: Der er skrevet og sagt meget om de mulige scenarier for en motorvejsstrækning langs Hærvejen - også kaldet Midtjysk Motorvej - men noget punktum er der fortsat ikke sat.

I tirsdagens udgave af JydskeVestkysten slog transportminister Benny Engelbrecht fast, at andre projekter såsom en udvidelse af E45 har højere prioriteret, og han sagde blandt andet:

- Jeg afliver ikke Midtjysk Motorvej, men man skal være så realistisk, at man anerkender, at tallene ikke taler for, at projektet står allerførst for.

Med andre ord er det mulige projekt sparket til hjørne på ubestemt tid, og det nager i de berørte områder.

Tankerne om en hærvejsmotorvej går relativt langt tilbage i tiden, og i denne omgang har Vejdirektoratet undersøgt seks forskellige linjeføringer, hvoraf de to går ind i Vejen Kommune.

Særligt den såkaldte "Vest 1-linjeføring" vil få betydning for mange borgere på landet ved blandt andet Gesten og Bække.

Annonce

Risikerer tvangsopkøb

Det gælder ikke mindst for Venstres byrådsmedlem Marion Mortensen, som i lighed med andre i området får hele sin ejendom i Ravnholt - lidt udenfor Gesten - tvangsopkøbt til projektet, hvis linje 1 bliver en realitet.

- Usikkerheden er rigtig træls, når man ikke ved, om den kommer eller ej. For selvom ministeren siger, at det ikke er hans førsteprioriteret, så kan det jo ændre sig, hvis der kommer en ny regering, siger hun og tilføjer:

- Den er jo ikke sparket mere til hjørne, end at sagen ligger der inklusiv forundersøgelser og er derfor nem at komme til igen, hvis det er.

På grund af de mulige konsekvenser for sin private boligsituation var Marion Mortensen formelt set erklæret inhabil, da hendes kollegaer på byrådsmødet i juni lavede et høringssvar til transportministeren, hvor de anbefalede linje 1.

Det samme gjorde sig gældende for socialdemokraten Elin Winther og hendes mand, som står til at miste jord relativt tæt på selve privatboligen gennem 20 år i Kragelund ved Bække, uanset om det skulle blive linje 1 eller 2.

Annonce

Imod motorvejen

Også hun er træt af den manglende afklaring - og deraf følgende i realiteten stavnsbinding, men modsat sin byrådskollega er hun ikke tilhænger af projektet som helhed med henvisning til Vejdirektoratets såkaldte "VVM-redegørelse".

- Der er ingen tvivl om, at der er arbejdspladser, industri og udvikling i motorveje, men skal jeg være ærlig, så ser jeg ikke et stort behov for en motorvej på selve denne strækning. Hvis formålet er at aflaste E45, så er det ifølge beregningerne kun i ringe grad tilfældet, siger Elin Winther.

Hun tror ikke, at den kommer, men ønsker uanset hvad, at der findes en form for afgørelse til alle berørte borgeres bedste.


Hvis det skal ligge i en 'mølpose' mange år frem, så håber jeg i det mindste, at der træffes en beslutning om, hvor den engang måtte blive ført igennem for at reducere antallet af usikkerheder.

Elin Winther, byrådspolitiker for Socialdemokratiet


- Hvis det skal ligge i en 'mølpose' mange år frem, så håber jeg i det mindste, at der træffes en beslutning om, hvor den engang måtte blive ført igennem for at reducere antallet af usikkerheder, siger byrådspolitikeren.

Hun forventer at blive boende på sin jord, for om så noget af grunden bliver inddraget til motorvej, vil de eventuelt beplante sig ud af de værste støjgener med læhegn.

Samme valgfrihed vil dog som sagt ikke være tilstede i Marion Mortensens tilfælde, men indtil det måtte blive mere konkret, undgår hun helst at spekulere over andre bopælsmuligheder.

- Det vil jeg slet ikke begynde, for det kan man blive helt skør af at tænke på, men selvfølgelig ville jeg blive ked af det, hvis vores ejendom måtte 'lade livet', siger Venstrekvinden, som har boet i ejendommen med sin mand siden 1986.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En bittersød genåbning for detailhandlen i Esbjerg: Kongensgade jubler mens storcentrene græder

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce