Annonce
Vejen

En historisk guldgrube midt i byen

Niels Clausen, arkivleder, Margit Ottosen, formand for Lokalhistorisk Forening for Jels Sogn, og Børge Baagø Hansen, frivillig hjælper, ses her i et hjørne af arkivets stueetage, der er fyldt med flotte effekter fra en svunden tid. Foto: Dorthe Andresen
Det er som at træde ind i et lille museum, når man besøger det lokalhistoriske arkiv på Torvet i Jels. Et væld af effekter fortæller historien om en svunden tid.

Jels: Et arkiv er ikke det første ord, der falder en ind, når man træder ind af døren til det lokalhistoriske arkiv i Jels.

Det er snarere et lille unikt museum med en masse spændende effekter fra en svunden tid. Og har man ikke været forbi, så skal man unde sig selv et besøg, for der er så meget at kigge på - og blive klogere på historien af samlet på ét sted.

Der er åbent hver tirsdag formiddag fra klokken 10 til 11.30, og den første tirsdag hver måned er der også åbent fra klokken 17 til 19. Og alle er velkomne til at stikke hovedet ind og hilse på de frivillige, der holder arkivet kørende.

Annonce
På førstesalen kan man se de mange plakater, der blev trykt i forbindelse med afstemningen i 1920. Foto: Dorthe Andresen

- Man kan bare komme forbi. Vi har kaffe på kanden. Kaffemaskinen er faktisk en af de vigtigste maskiner, kommer det med et smil fra Niels Clausen, der de seneste mange år har været arkivleder på stedet.

Siden 1999 har arkivet haft til huse på den gamle rutebilstation på Torvet midt i Jels.

- Vi har selv sat det i stand. Det kostede 70.000 kroner. Det var fondsmidler, og så har vi knoklet. Men vi fik alt, som vi ønskede det, fortæller Niels Clausen.

Bliver overraskede

Margit Ottosen, der er formand for Lokalhistorisk Forening for Jels Sogn, siger, at der er rigtig mange af dem, der besøger arkivet for første gang, der bliver overraskede over, alt det de kan beundre af historiske ting på hylder og vægge.

- De har slet ikke forventet, at der er så meget at kigge på, siger Margit Ottosen, der ligesom Niels Clausen synes, at det er spændende at arbejde med lokalhistorie.

Og en by som Jels har været igennem en stor forandring gennem tiderne.

Fra den tidligere købmandsforretning i Troldkær har arkivet også et væld af effekter. Foto: Dorthe Andresen

- Det er næsten det uhyggelige ved det, at man har været her som barn og kan huske, hvordan her har set ud. Der var næsten en eller anden virksomhed i hver en bygning i bymidten, fortæller Niels Clausen.


Det er næsten det uhyggelige ved det, at man har været her som barn og kan huske, hvordan her har set ud. Der var næsten en eller anden virksomhed i hver en bygning i bymidten.

Niels Clausen, arkivleder


Men butikker er der ikke længere ret mange tilbage af i Jels, der dog kan bryste sig af stadig at have hele to dagligvarebutikker - SuperBrugsen og Netto.

- Men vi har ikke engang kunnet holde liv i en bedemandsforretning, kommer det nøgternt fra Niels Clausen.

Annonce

Læsestof til den mørke tid

Udover at besøge arkivet i Jels og blive klogere på byens historie, så er der også mulighed for at købe forskelligt læsestof med hjem - enten til sig selv eller måske som en julegave til manden eller kvinden, der har alt - undtagen historiske bøger om Jels og omegn.

En af de bøger, der giver et rigtig godt indblik i den udvikling, som Jels Sogn har været igennem, er bogen "Jels Sogn 1920-2020."

- Bogen går faktisk lidt længere tilbage, fordi vi skulle have første verdenskrig med - og den elendighed, der var, da de kom hjem i 1918, fortæller Børge Baagø Hansen, der er frivillig hjælper på arkivet og har flere ad hoc opgaver - blandt andet med at samle og sortere materialet til bogen.

Niels Clausen, Margit Ottosen og Børge Baagø Hansen håber, at mange vil bruge bogen "Jels Sogn 1920-2020" som julegave - enten til sig selv eller til en, der i forvejen har alt, men mangler godt læsestof. Foto: Dorthe Andresen

I alt deltog 193 mænd fra Jels Sogn i første verdenskrig - på tysk side, da Jels på det tidspunkt var en del af det tyske rige. 95 af dem vendte aldrig hjem igen.

Afstemningen og Genforeningen i 1920 har selvfølgelig også en fremtræden plads i bogen, hvor man dog også kan blive klogere på, hvad der er sket i Jels og de omkringliggende landsbyer Grønnebæk, Troldkær, Farris og Over Jels i løbet af de seneste 100 år.

Annonce

Hård prioritering

Børge Baagø Hansen fortæller, at det har været et stort arbejde at lave bogen. Ikke at finde stof til den - men at få valgt det vigtigste ud.

- Når én bog skal beskrive 100 år, så skal der prioriteres meget, siger Børge Baagø Hansen.

- Ja, der skulle have været tre bøger, supplerer Niels Clausen.

Bogen koster 200 kroner og kan købes hos arkivet. Og på udvalgte tidspunkter vil frivillige fra arkivet også være at finde ved byens dagligvareforretninger, hvor bogen også kan købes.

Er man til andre historiske bøger, så har arkivet blandt andet også Historisk Årbog for Rødding-Egnen, hvor arkivet i Jels også har bidraget med en artikel, og bøger af Thomas Dinesen - "Et tilbageblik" og "Pligtens tunge bud," hvor Thomas Dinesen skriver om sine erinderinger fra første verdenskrig.

Så arkivet på Torvet i Jels er en ren guldgrube, hvis man er bare det mindste historisk interesseret. Er man ikke, så risikerer man at blive det, når man først har været forbi og oplevet Jels-historiens vingesus.

Her er det nogle af de ting, som skomageren i sin tid brugte. Foto: Dorthe Andresen
Rundt omkring i arkivet hænger flere gamle skilte, der også er med til at fortælle historien om Jels. Foto: Dorthe Andresen
I arkivet på Torvet i Jels er der mange ting at kigge på, hvis man lægger vejen forbi. Foto: Dorthe Andresen
Hylder og vægge er fyldt med mange forskellige effekter. Foto: Dorthe Andresen
Jels' gamle byvåben - flot skåret i træ. Foto: Dorthe Andresen
Fanen, som bærer Frederik VII navnetræk. Den blev givet til Jels Mølle ved indvielsen i 1859. Foto: Dorthe Andresen
På førstesalen holder de frivillige til, når de er arbejder på arkivet. Foto: Dorthe Andresen
Jels har som bekendt også været en del af det tyske rige, og det findes der også minder om på arkivet. Foto: Dorthe Andresen
Mindre udgaver af alle de plakater, der blev trykt i forbindelse med afstemningen i 1920. Foto: Dorthe Andresen
Arkivet råder også over en imponerende stensamling. Foto: Dorthe Andresen
Effekterne her stammer fra det gamle mejeri. Foto: Dorthe Andresen
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Erhverv For abonnenter

Mangel på chauffører tvinger vognmand til at sælge ti lastbiler: - Vi mangler mellem fem og ti mand

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Rigtig lang kamp bliver endnu længere: Kan SønderjyskE spille sig i kvartfinalen?

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Vejen

Politikere forkaster forslag om rundkørsel: Svingbaner er betydeligt billigere

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Aabenraa

De havde en fest: Sønderjysk købstad var med i Falch-video

Annonce