Annonce
Aabenraa

En hjælpende hånd: Elever med højt fravær får ekstra støtte

I Aabenraa Kommune er der sat ind med ekstra kræfter for at hjælpe de elever, der af den ene eller den anden grund har svært ved at komme i skole. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På fem af Aabenraa Kommunes folkeskoler har der det seneste år været ekstra fokus på at hjælpe elever med højt fravær. Fra årsskiftet sættes der ind på alle skoler.
Annonce

Aabenraa: Børn skal gå i skole. Og bliver de væk uden grund væk, skal der tages hånd om det.

Fra årsskiftet vil kommunerne kunne gå ind og stoppe børnepengene, hvis en elev i folkeskolen har mere end 15 procents ulovligt fravær i et kvartal.

Dertil skulle det ikke gerne komme i Aabenraa Kommune.

Siden januar har fem skoler - Felsted, Hovslund, Høje Kolstrup, Lyreskov og 10. Aabenraa - nemlig deltaget i projektet "Tidlig forebyggende indsats i skolen", og nu er man klar til at brede erfaringerne ud til samtlige kommunens folkeskoler.

Kort fortalt går det ud på, at der på hver skole etableres et opsporingsteam, hvor både skolen, PPR og børn- og familieforvaltningens Tidlig Forebebyggelse er repræsenteret. Når en elev nærmer sig ti procents fravær, sættes der ind.

Socialstyrelsen betaler

  • Indtil 2021 betales projektet af knap to millioner kroner fra Socialstyrelsen, mens skolerne lægger medarbejdertimer til.
  • Det er dog skruet sådan sammen, at indsatsen ikke går i sig selv, når pengene er brugt.
  • - I forvejen er der specialpædagogiske teams ude på skolerne, der jævnligt mødes og diskuterer, hvordan man kan hjælpe elever, man er bekymrede for. Dér snakker vi også fravær nu, så vi har stort set bare lagt nye arbejdsmåder ind i eksisterende rammer, forklarer børne- og familiechef Anders Lundsgaard.
Annonce

Forældre mødes på tværs

På Felsted Centralskole er skoleleder Malte Siemer begejstret for det nye tiltag. Han understreger, at det jo ikke er sådan, at der ikke har været fokus på elever med høje fraværsprocenter tidligere, men nu er der flere muligheder for at sætte ind.

- Skolen kan primært hjælpe i forhold til skolen, men ved at have Tidlig Forebyggelse med ind over, kan der også gøres en indsats derhjemme, og det kan jo godt være dét, der er brug for, forklarer han.

Han fremhæver samtidig et initiativ med forældregrupper, hvor forældre til elever med højt fravær mødes på tværs.

- På den måde kan de se, at de ikke er alene om at sidde med udfordringerne, siger Malte Siemer, der er blevet mødt med skepsis af forældre, men:

- Vi gør meget ud af at fortælle dem, at det her ikke er for at dunke dem i hovedet, men for at hjælpe dem.

Af de ti forældre til seks elever, der var med i den første forældregruppe, har de fire elever nu et "stabilt fremmøde", har den efterfølgende evaluering vist.

Annonce

Erfaringer fra Esbjerg

Også kommunens børne- og familiechef, Anders Lundgaard, ser projektet som et skridt i den rigtige retning.

- Skolerne har jo hele tiden lavet underretninger til forvaltningen, som så tog fat i at finde ud af, hvad der kunne gøres. Men nu kan vi i stedet begynde derude, hvor eleverne er, og samtidig er der mulighed for både at sætte ind med en indsats på skolen og derhjemme, fordi vi arbejder på tværs, forklarer Anders Lundgaard og uddyber, at Aabenraa-projektet bygger på de erfaringer, Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland i Esbjerg fik i det treårige "Projekt Tilbage til Skolen", der blev afsluttet sidste år.

- Fravær kan primært have to årsager: At man bliver hjemme, fordi man eksempelvis føler, man skal passe på en forældre eller har fået en ny, fed Playstation. Eller at man bliver væk fra skolen, fordi man ikke føler, man kan leve op til de faglige krav, ikke trives socialt eller noget tredje. Opsporingsteamet skal finde ud af, hvor den primære årsag ligger og så hjælpe ud fra det, ridser børne- og familiechefen op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Villy udfordrer Kolding-borgmester: - Jørn vil have en svævebane - jeg vil have stærke skoler og daginstitutioner

Sønderborg For abonnenter

Dagplejer efter kritik: - Vi skal nok gøre rent, men ikke gratis

Annonce