Annonce
Aabenraa

En institution i Kruså er lukket

KRUSÅ: Meter efter meter efter meter, den ene oven på den anden hænger de tomme stålhylder. Der er mere end langt mellem varerne.

Et enkelt sted er der plastikflasker med sennep. Rugbrød er der stadig lidt tilbage af. Det samme gælder frugt og grønt. Andre steder ligger ting, som de fleste måske ikke umiddelbart har brug for. I hvert fald ikke hver dag.

Et trist og tomt syn. Det, der for kort tid siden var en stor dagligvarebutik med masser af varer, kunne i går sidst på formiddagen nærmest sammenlignes med de butikker, vi for efterhånden mange år siden så på fjernsyn fra Østeuropa.

I går klokken 18 blev »Rita Supermarked« historie. Butikken på Flensborgvej i Kruså, der nærmest har været en institution i grænselandet, er lukket.

- Det er en trist dag. Det er bestemt ikke behageligt, siger varehuschef Morten Sørensen.

Han står midt i den tomme butik, mens de sidste kunder går frem og tilbage. Vel mest af gammel vane har de taget en indkøbsvogn med, men der er ikke meget at putte i den.

- Butikken er nærmest en institution. Mange af de ansatte har været her i 20-30 år. Mange kunder, både danske og tyske, er kommet i mange, mange år.

- Siden det blev kendt, at forretningen skulle lukke, har vi fået stor respons fra kunderne. Mange har stået med tårer i øjnene. De har spurgt, hvor de nu skal handle, siger Morten Sørensen, der efter påske begynder i en stilling som chef for non-food i Kvickly i Horsens.

Det er Coop Danmark, der for ti år siden overtog »Rita Supermarked« og »Rita Brugskunst«. Coop Danmark besluttede allerede sidste år at lukke forretningen i forbindelse med, at lejemålet udløb.

Oprindelig var det Rita og Poul Jensen, der åbnede den første Rita-butik i Kruså.

Nogle ansatte har fundet arbejde, andre står uden noget efter den 31. marts.

- Selv om der ikke er mere at komme efter, så holder vi åbent til klokken 18. Vi vil sige pænt farvel til kunderne. Mange har de seneste dage taget billeder rundt omkring i butikken. Manden har taget billede af konen foran den hylde, hvor de gennem årene har fundet deres ost. De vil gerne have et minde, siger Morten Sørensen.

FAKTA: Rita Supermarked
I går blev nøglen drejet til den sidste Rita-butik I Sønderjylland, og dermed er et navn, der en gang var på mange sønderjyders læber, forsvundet.

Det er den nu 81-årige Rita Jensen, der dengang lagde navn til Rita-butikkerne. Sammen med sin nu afdøde mand Poul stod hun bag butikskæden. Der var Rita-butikker i Kollund, Aabenraa, Sønderborg, på Rømø og i Tønder. I Haderslev og ved Danfoss - ja, endog i Århus.

Mange gode år med mange gode forretninger, men etableringen af Sønderjyske Fedevarefabrik endte med en gevaldig nedtur. Butikken i Kruså var den eneste, der blev tilbage. Rita Jensen nægtede at opgive sit hjertensbarn i Kruså. Det var her i Kruså, hun var begyndt med en kiosk, der også handlede med piber, i begyndelsen af 50'erne.

For godt 17 år siden solgte Rita og Poul Jensen forretningen i Kruså og dermed Rita-navnet.

- Det gjorde ondt, har hun tidligere udtalt.

I går lukkede så den sidste Rita-butik, der gennem de seneste ti år har været ejet af Coop Danmark. Endnu er det uklart, hvad der skal ske med butikslokalerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce