Annonce
Tarm

En kæmpe ring af sølv: Nu kan du sværge troskab i Bork Vikingehavn

Edsringen er lavet i rent sølv og vejer 1,8 kilo. Den er en forstørret kopi af den, man fandt i Vester Vedsted-skatten, og her vises den frem af museumsdirektør Mette Bjerrum jensen (tv.) og Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn. Foto: Jørgen Kirk
Gennem tre år er der på offerpladsen i Bork Vikingehavn blevet samlet penge ind til en edsring. Resultatet blev indviet ved weekendens vikingemarked.

BORK: Hvis de nordiske guder af og til holder fælles statusmøde, så må offerviljen i Bork være et punkt til den grønne tavle.

I Bork Vikingehavn er der nemlig en offerplads, hvor turisterne kan lægge en mønt eller en anden ting til guderne, og for tre år siden besluttede man i Bork Vikingehavn, at der skulle samles ind til en edsring. Det var sådan en, man brugte i vikingetiden til at sværge ved, og dermed er der træk op til nutiden, hvor eksempelvis amerikanere sværger ved Bibelen på at tale sandt i retssager. Så pengene blev samlet ind, og der bliver nok at sværge til, for resultatet blev en forstørret udgave af den ring, man fandt i Vester Vedsted-skatten. 1,8 kilo vejer den - og det er i rent sølv!

Ringen blev indviet ved vikingemarkedet i weekenden, og forståeligt nok blev den efterfølgende gemt væk, da det er en kostbar sag. Men den skal tages frem, når der er begivenheder i vikingehavnen, der kræver at folk sværger deres troskab. Vikingehavnen tilbyder nemlig ritualer til vikingeinteressede, som enten kan foregå på offerpladsen eller i kirken, der i øvrigt er indviet af biskoppen.

- Den kan både bruges ved knæsætning, ynglingeritual eller håndsætning (henholdsvis dåb, konfirmation og vielse. red). Vi har haft alle slags ritualer i vores kirke, siger Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn.

Annonce
Vandmøllen i Bork Vikingehavn er næsten færdig. Den er bygget af Olav Martinsen, der her får en snak med museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Foto: Jørgen Kirk

Vandmølle næsten færdig

Ringen er støbt, og meget mere er også i støbeskeen på Bork Vikingehavn. Går alt efter planen, står vandmøllen færdig næste år.

Museets håndværker, Olav Martinsen, der også byggede kirken og klokkestabelen, har arbejdet på vandmølleprojektet i flere år, når der ikke har været andre ting, der skulle laves. Alt er lavet efter arkæologiske fund, og i de materialer, der oprindeligt blev brugt.

Stokkehjulet er lavet i avnbøg, der er olieholdigt og dermed selvsmørende, og det er lykkedes at finde to originale kværnsten af glimmerskifer med granater, som var den type sten, der blev brugt. Den ene er fra Langeland, og den anden er fra Hjerl Hede. Vandmøllens dimensioner er udregnet efter fundet af en vandmølle ved Sejrup. Nu mangler blot padlebladene, som skal på hjulet i vandet.

Her har Olav Martinsen set de originale padleblade, men de eksisterer ikke længere. De blev fundet ved Grønbjerg, og var udlånt af Nationalmuseet til udstillingen på Fahl Kro. Desværre gik de uerstattelige padleblade op i røg, da Fahl Kro for nogle år siden brændte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce