Annonce
Tarm

En kæmpe ring af sølv: Nu kan du sværge troskab i Bork Vikingehavn

Edsringen er lavet i rent sølv og vejer 1,8 kilo. Den er en forstørret kopi af den, man fandt i Vester Vedsted-skatten, og her vises den frem af museumsdirektør Mette Bjerrum jensen (tv.) og Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn. Foto: Jørgen Kirk
Gennem tre år er der på offerpladsen i Bork Vikingehavn blevet samlet penge ind til en edsring. Resultatet blev indviet ved weekendens vikingemarked.

BORK: Hvis de nordiske guder af og til holder fælles statusmøde, så må offerviljen i Bork være et punkt til den grønne tavle.

I Bork Vikingehavn er der nemlig en offerplads, hvor turisterne kan lægge en mønt eller en anden ting til guderne, og for tre år siden besluttede man i Bork Vikingehavn, at der skulle samles ind til en edsring. Det var sådan en, man brugte i vikingetiden til at sværge ved, og dermed er der træk op til nutiden, hvor eksempelvis amerikanere sværger ved Bibelen på at tale sandt i retssager. Så pengene blev samlet ind, og der bliver nok at sværge til, for resultatet blev en forstørret udgave af den ring, man fandt i Vester Vedsted-skatten. 1,8 kilo vejer den - og det er i rent sølv!

Ringen blev indviet ved vikingemarkedet i weekenden, og forståeligt nok blev den efterfølgende gemt væk, da det er en kostbar sag. Men den skal tages frem, når der er begivenheder i vikingehavnen, der kræver at folk sværger deres troskab. Vikingehavnen tilbyder nemlig ritualer til vikingeinteressede, som enten kan foregå på offerpladsen eller i kirken, der i øvrigt er indviet af biskoppen.

- Den kan både bruges ved knæsætning, ynglingeritual eller håndsætning (henholdsvis dåb, konfirmation og vielse. red). Vi har haft alle slags ritualer i vores kirke, siger Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn.

Annonce
Vandmøllen i Bork Vikingehavn er næsten færdig. Den er bygget af Olav Martinsen, der her får en snak med museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Foto: Jørgen Kirk

Vandmølle næsten færdig

Ringen er støbt, og meget mere er også i støbeskeen på Bork Vikingehavn. Går alt efter planen, står vandmøllen færdig næste år.

Museets håndværker, Olav Martinsen, der også byggede kirken og klokkestabelen, har arbejdet på vandmølleprojektet i flere år, når der ikke har været andre ting, der skulle laves. Alt er lavet efter arkæologiske fund, og i de materialer, der oprindeligt blev brugt.

Stokkehjulet er lavet i avnbøg, der er olieholdigt og dermed selvsmørende, og det er lykkedes at finde to originale kværnsten af glimmerskifer med granater, som var den type sten, der blev brugt. Den ene er fra Langeland, og den anden er fra Hjerl Hede. Vandmøllens dimensioner er udregnet efter fundet af en vandmølle ved Sejrup. Nu mangler blot padlebladene, som skal på hjulet i vandet.

Her har Olav Martinsen set de originale padleblade, men de eksisterer ikke længere. De blev fundet ved Grønbjerg, og var udlånt af Nationalmuseet til udstillingen på Fahl Kro. Desværre gik de uerstattelige padleblade op i røg, da Fahl Kro for nogle år siden brændte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce