Annonce
Kolding

En køretur værd: Følg med mens oplevelsescenter skyder op på smukke Skamling

Cirkelformen beskriver den ankomstplads, der vil ligge foran oplevelsescentret. I pladsen lægges enkelte marksten, der er givet som gave af landmændene i området. De vil symbolisere, hvordan de lokale landmænd gennem historien har spillet en vigtig rolle for Skamlingsbanken. Foto: Palle Peter Skov
Vand fra både oven og neden forsinker byggeriet af det nye oplevelsescenter på Skamlingsbanken. Men man er så langt, at det er nu er muligt at ane omfanget af det kommende center.
Annonce

Kolding: Længe har det kommende oplevelsescenter på Skamling taget form som et hul i jorden, mens gravemaskinerne har arbejdet sig vej ind i landskabet. Men nu er selve byggeriet for alvor ved at skyde op.

Fundamentet er lagt, og man kan se de endevægge, som siden bliver helt skjult under den græsklædte bakke, som kommer til at dække centret, så det ender med at glide sammen med landskabet.

Under coronakrisen er arbejdet fortsat ufortrødent på Skamlingsbanken, men det står alligevel klart, at man ikke vil kunne indhente forsinkelsen efter al den vand, der tidligere har plaget byggeriet både fra oven og fra neden. Det fortæller projektleder Mette List fra Kolding Kommune.

- Det har vi taget konsekvensen af og sagt, at oplevelsescentret først åbner i foråret 2021. Vi havde tænkt, det skulle åbne til efteråret 2020, men på grund af al vandet og hele situationen omkring corona, så åbner vi i stedet til foråret. Efter den nuværende plan bliver vi ganske vist færdige på den anden side af nytår, men det er ikke et tidspunkt at åbne på, så vi venter på det gode vejr, siger Mette List.

Inden coronakrisen brød ud, var der planlagt adskillige arrangementer i forbindelse med 100 året for Genforeningen ude på Skamling, men de er også udskudt.

- Så åbningen af centret bliver starten på en stor fejring derude. 2021 bliver en stor fest på Skamlingsbanken, siger projektlederen.

Det er et seks meter dybt og 5000 kvadratmeter stort hul, der blev gravet herude, inden kloakarbejdet og støbningen af fundamentet kunne gå i gang. Nu er væggene ved at skyde op. Foto: Palle Peter Skov
Annonce

Rullegræs fra Skamling

Mette List fortæller, at det er et spændende tidspunkt at besøge Skamling, hvis man vil følge med i, hvordan oplevelsescentret og hele projektet tager form. Noget er undervejs, mens andet er helt færdigt og klar til publikum.

Foran de vægge, som indkredser besøgscentret, kan man se en cirkelformet plads. Det er ankomstpladsen, når man kommer til centret. Herfra kan man gå indenfor, eller man kan bevæge sig ud i terrænnet mod både syd eller øst.

- På toppen af Skamlingsbanken er vi jo færdige med at renovere alle monumenter, og nu har klokkestablen fået en makeover, der allerede begyndte i 2015, hvor monumentet blev udstyret med en sjette klokke, siger Mette List.

Området omkring klokkestablen, der længe har været dækket af køreplader, mens arbejdet stod på, er nu blevet grønt af græs. Det er rullegræs, man har skrællet i et nærliggende område.

- Vi vil helt undgå at tilføre andet græs herude. Så nu har vi lavet et forsøg, og hvis det kommer til at se fint ud, så bliver det på samme måde, at vi dækker oplevelsescentret med rullegræs fra Skamling, siger Mette List.

Annonce

To søer blev til en

Også stierne er på plads, man er ved at lægge sidste hånd på den nye folkemødeplads, og ved klokkestablen har man anlagt den første ud af flere opholdssteder, som skal laves rundt omkring i terrænnet.

- Vi har lagt to små søer sammen til en, og så har vi lavet en dejlig plads med en bænk, og hvor man kan komme helt tæt på vandkanten og lade en hånd glide gennem vandet. Den slags pladser vil vi lave flere af. De bliver forskellige og vil tage form efter landskabet omkring dem, siger Mette List.

- Byggeriet kræver, at man graver ud i et betydeligt større område, end selve oplevelsescentret kommer til at fylde, fortæller projektleder Mette List. Det ses ganske klart, når man bevæger sig op i luften. Foto: Palle Peter Skov
Klokkestablen, der ærer faldne modstandsfolk, er blevet gennemrenoveret. Monumentet er en af attraktionerne ude i landskabet. Foto: Palle Peter Skov
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce