Annonce
Haderslev

En lang Central Park skal binde Haderslev sammen

Der var blomster og tak fra borgmester H. P. Geil til vinderne fra arkitektfirmaet BCVA Aps, fra venstre Rune Veile, Arne Cermak Nielsen og Sara Buhl Bjelke. De 250.000 kroner er allerede sat ind på kontoen, fortalte han også.

Arkitektfirmaet BCVA vandt arkitektkonkurrencen for Jomfrustien, som skal binde den gamle bykerne sammen med den nye bydel på havnen - og samtidig klimasikre området. I forslaget indgår, at busstationen skal flyttes.

Lige som New York skal Haderslev have en Central Park. En ny lang, grøn bypark, der strækker sig fra Haderslevs bymidte til den nye havnefront. En park, der på den nuværende golde og øde parkeringsplads kan forbinde den gamle bykerne med den nye på havnen og samtidig sikre, at voldsomme skybrud ikke fører til oversvømmelser.

Byparken indgår som et meget centralt element i det forslag fra arkitektfirmaet BCVA Aps, der tirsdag blev kåret som vinder af den store arkitektkonkurrence for fremtidens udformning af Jomfrustien. En konkurrence, som Haderslev Kommune har afviklet i samarbejde med det kommunale forsyningsselskab Provas.

Vinderforslaget, der blev belønnet med en førstepræmie på 250.000 kroner, opererer også med at flytte busstationen fra sin nuværende plads til hjørnet, hvor håndværkerparken ligger nu.

- Fordi buspassagerne skal have en oplevelse, se noget flot, når de kommer til Haderslev - og ikke som nu om bag ved, siger arkitekt Rune Veile, der sammen med hustruen Sara Buhl og vennen Arne Cermak Nielsen for tre år siden etablerede BCVA.

Ny Hansborg

Mens busstationen er et fixpunkt i den vestlige ende af Jomfrustien, skal fixpunktet ifølge vinderforslaget være et nyt "Ny Hansborg" - et maritimt ungdomscenter, badekulturhus eller lignende.

Borgmester H. P. Geil (V), der er formand for den politiske styregruppe, som sammen med rådgivende arkitekter har udvalgt vinderener begejstret. Også for de to andre vindere, der får henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner i præmie.

- Nu har vi et godt udgangspunkt for at lave en masterplan. Det er ikke sådan, at det bare 100 procent bliver vinderforslaget. Vi har lov til at hugge og stjæle fra de to andre forslag også, sagde borgmesteren, der på engelsk kaldte tirsdagens afsløring for "This is indeed a historic moment" - "dette er i sandhed et historisk øjeblik".

- Især er jeg glad for, at alle forslag opererer med, at vi straks kan gå i gang med at udforme den nye supercykelsti på det gamle banespor, sagde han.

Sådan forestiller arkitektfirmaet BCVA sig, at det for fremtiden skal se ud, når man ankommer til Haderslev og Jomfrustien med bus. En stor åben station.

Vinderne

I alt indkom der otte forslag til arkitektkonkurrencen.


  • Et dommerpanel med repræsentanter for Haderslev By, bestyrelsen for Provas samt Haderslev Erhvervsråd har med bistand fra tre fagdommere, udpeget af arkitektforeningen fundet de tre vinderforslag.

  • 1. præmien: BCVA - 250.000 kroner i præmie.

  • 2. præmien: Citypeople - 100.000 kroner i præmie.

  • 3. præmien: Magnus Theimer - 50.000 kroner i præmie.

  • Alle tre vindere kan ses på Haderslev Rådhus i åbningstiden i de næste par uger.
Annonce
Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce