Annonce
Navne

En legende i fodboldkredse er død, 92 år

Billedet er fra byfestfodbold i Bramming, som H.C. Andersen og Alex Kjær arrangerede i over 30 år med Karl som fast dommer. Det er Team Hellesvej, som i sjov forsøger at ”bestikke” Karl Lambek med en buket blomster. Foto: H.C. Andersen

Bramming: Efter længere tids sygdom er en legende i fodboldkredse, Karl Lambek fra Bramming død, i en alder af 92 år. Han sov stille ind på Solgården i Bramming, hvor han var på aflastning, men hvor han kun opholdt sig i to dage.

Sammen med andre koryfæer og dygtige instruktører som de to afdøde, telefonmester Christian Baunsgaard, og tandlæge Mogens -Due Frederiksen, satte Karl Lambek sit store præg på Sydvestjysk Fodbolddommerklub i 60’erne og 70’erne, hvor de var med til at gøre Sydvestjysk Fodbolddommerklub kendt i hele landet. Karl Lambek bestod selv dommereksamen i 1972 og har for sin store indsats fuldt fortjent modtaget flere hædersbevisninger. I 1997 blev han udnævnt til æresmedlem i Sydvestjysk Fodbolddommerklub og modtog i 1978 Ole Lunds mindepokal. Endelig fik han i 1987 dommerklubbens guldnål.

Karl Lambek betød uendelig meget for fodbolden i Bramming. I mange år underviste han unge dommere i ungdomsskolen i Bramming og har stor ære af, at mange i byen er blevet dygtige dommere. Hans egen søn, Finn Lambek, var Superligadommer fra 1991-99 og FIFA-dommer fra 1992-96. I de senere år er både Jens Maae og Jørgen Daugbjerg Burchardt blevet dommere i den bedste danske fodboldrække og er også internationale dommere.

Karl Lambek var uddannet bager og havde forretning i Henne. Han har også arbejdet på Bramin Møbler, inden han blev lærer på Bakkevejens Skole i Bramming, hvor hans hovedfag var tysk, og hvor han i øvrigt arbejdede til langt oppe i alderen som vikar i netop tysk. På Bakkevejens Skole var Karl Lambek kendt som en meget kontant og respekteret lærer, som aldrig var bange for at sige sin mening.

Karl Lambek boede på Tværsigvej 11 og var gift med Else. Udover hustruen efterlader han sig to sønner Finn i Terp og Jesper i Nordenskov, svigerdatteren Ulla, børnebørn og et enkelt oldebarn.

Karl Lambek bisættes fra Sankt Ansgar Kirke i Bramming torsdag den 24. oktober klokken 13.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce