Annonce
Vejen

En million til 100 års fødselsdag

75 gæster og 25 elever deltog i Foreningen Nordens 100 års fødselsdagsfest på Ladelund Efterskole. Foto: Steen Rasmussen
Foreningen Norden fejrede århundredet med fællessang på Ladelund Efterskole.

BRØRUP: Ladelund Efterskole lagde både hus og musikere til, da Foreningen Norden i Malt Herred fejrede organisationens 100 års fødselsdag. Første halvleg foregik i foredragssalen, hvor forstander Steffen Petersen havde udvalgt og fortalte om en halv snes nordiske sange.

Omkring 75 gæster fortrinsvis i den modne alder med hang til fællessang mødte ind. Omtrent 25 af skolens elever - resten af 125 på årets hold var taget hjem på weekenden - sørgede for, at gennemsnitsalderen ikke kom op i det røde felt.

Steffen Petersen lagde fra land med Septembers himmel, og så fulgte Er lyset for de lærde blot, Sensommervisen, Nu falmer skoven på en helt ny melodi af Therkel Michaelsen, I Danmark er jeg født på Sebastians melodi, Jeg ser de bøgelyse øer, Der går en sti, Væren og viden, hvor deltagerne fandt en fejl i DGI-sangbogen, der er to linjer for meget, Gi os lyset tilbage og til sidst Sangen til friheden.

Så blev der dømt kaffepausen i spisesalen, mens vi ventede på, at den store fødselsdagskoncert blev transmitteret fra Musikhuset i Aarhus. Planen var, at alle ude ved tv-skærmene over hele norden skulle synge med på programmets tre sidste fællessange. Og det gjorde vi - anslået en million borgere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Ålandsøerne, Færøerne og Grønland.

Formand for Foreningen Norden i Malt Herred Arne Madsen, Føvling, sluttede aftenen med en tak til deltagere og efterskolen. Da var det blevet helt mørkt.

Annonce
Formand for Foreningens Norden i Malt Herred - det vil sige gamle Holsted, Brørup og Vejen kommune - Arne Madsen bød velkommen til arrangementet på Ladelund Efterskole. Foto: Steen Rasmussen
Efterskolens forstander Steffen Petersen fortalte om de udvalgte sange og akkompagnerede på klaver. Lærer Verner Storm lagde bunden med sin bas. Foto: Steen Rasmussen
Efter første halvleg var der kaffe og kage i efterskolens spisesal. Foto: Steen Rasmussen
Foreningens Nordens korkoncert i anledning af 100 års jubilæet i Musikhuset i Århus blev transmitteret til hele Norden, hvor man antager, at en million seere sang med på programmets tre fællessange, bl.a. Kringsat af fiender. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce