Annonce
Haderslev

En mur-kunstner kom forbi: Sameksistens og venskab på facaden

Andreas Welin fortalte under indvielsen, at han blev mødt med mange spørgsmål fra forbipasserende, mens han arbejdede. Men sådan er det, når man laver kunst i det offentlige rum, mente han. Foto: André Thorup
Det tog Andreas Welin 12 dage at udføre et stort vægmaleri i Storegade i Haderslev. Den 26-årige kunstner har 500 værker bag sig.
Annonce

HADERSLEV: De to kvinder har ansigterne tæt på hinanden. Den ene har et egeblad i hånden. Den anden en lille blodbøg. Symbolet på genforeningen.

12 dage - ni timer om dagen - har Andreas Welin brugt på at udsmykke facaden ved Storegade 51 - indkørslen til Hotel Norden - med billedet af den slesvigske og sønderjyske kvinde. 26-årige Andreas, der bor og arbejder i København, er født i Sønderborg, hvilket har været med til at spore ham ind på den nuværende karriere med at udsmykke vægge og facader, fordi han i fødebyen mødte rapperen og grafittikunstneren L:Ronn:Harald.

Andreas har blandt andet rejst meget i Australien, hvor mange byer er plastret til med store vægmalerier.

Hvis nu Haderslev fik ti gavlmalerier, så kunne man lave en kunst pit stop.

Andreas Welin

Annonce

Nysgerrighed

Så arbejdet med kvinderne har ikke været en usædvanlig stor opgave for ham. Andreas har tidligere assisteret en kunstner med at udsmykke en 27 meter høj bygning.

Til gengæld har nysgerrigheden fra forbipasserende været stor, mens han var i gang med det markante værk i Storegade:

- Så det var godt, jeg stod oppe i liften, grinede han, da der tirsdag var indvielse af maleriet.

Det er skabt med maling og spray. Detaljerne er sprayet på, og de store flader er udført med pensel og maling.

Selvom gavlmaleriet har genforeningen for 100 år siden som tema, ville Andreas Welin skabe et motiv, der kiggede fremad og ikke bagud:

- Som hvis jeg nu havde malet Christian den X, der red over den gamle grænse.

Annonce

Stiller spørgsmål

Den måde at se tingene på faldt i god jord hos Haderslev Kommune, der sammen med Kultursamvirket for Haderslev Kommune har betalt Andreas' vægmaleri.

- Det er et værk, der afspejler fredelig sameksistens og venskab mere end året 1920 og som ikke rummer nationalistiske symboler. Og så måtte det gerne stille spørgsmål. Er kvinderne søstre, er de veninder, sagde Kjeld Thrane, da han som formand for udvalget for kultur og fritid var med til at indvie værket.

Arbejdet med street art har gennem de sidste ni år bragt Andreas til blandt andet USA, Holland og London, og inden han tirsdag tog afsked med Haderslev og sit vægmaleri luftede han en vision:

- Hvis nu Haderslev fik ti gavlmalerier, så kunne man lave en kunst pit stop.

Andreas Welin sammen med formanden for kulturudvalget KJeld Thrane, der fremhævede billedets fokus på sameksistens og mangel på nationalistiske symboler. Foto: André Thorup
Kjeld Thrane afslørede skiltet med navnet på værket. André Thorup
Vægmaleriet i indkørslen til Hotel Norden er et af 500 store og små værker, den 26-årige kunstner har bag sig. Foto: André Thorup
Unge, børn og ældre var mødt op. Og måtte med mellemrum flytte sig, når gæster på Hotel Norden skulle have bilerne ud og ind ad indkørslen. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce